BANJALUKA – Narodna skupština RS usvojila je rebalans budžeta RS za 2009. godinu koji iznosi od 1,6 milijardi KM, što je za 70 miliona KM ili 4,2 odsto manje u odnosu na ovogodišnji budžet.

Ovim je RS ispunila zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) i stvorila uslove za produžetak saradnje s ovom finansijskom institucijom.

Za rebalans je glasalo 45 za poslanika, a 25 je bilo protiv.

Usvojena su dva amandmana Kluba SNSD-a kojim se odobrava sufinasiranje javnih medija u iznosu od 5.000.000 KM, na teren sredstava u okviru Ministarstva zdravlja i i socijalne zaštite.

U obrazloženju se navodi da je svjetska ekonomska kriza pogodila kompletan ralni sektor pa i medije u RS, što je dovelo do problema u njihovom funkcionisanju.

Prihvaćen je i amandman kojim se odobrava grant jedinicama lokalne samouprave od sredstava MMF-a, koji iznosi 15.000.000 KM, u kome se navodi sa su rebalansom budžeta RS u okviru ostale budžetske potrošnje planirana sredstva u iznosu od 15.000.000 KM, kao pomoć budžetima lokalnih zajednica u vidu kreditnog plasmana.

S obzirom na tešku situraciju u kojoj se nalaze opštine, navodi se u obrazloženju amandmana, a koja je izazvana recesivnim kretanjima globalnih razmjera, potrebno je da se navedena sredstva dodijele opštinama kao grant bez obaveze vraćanja.

Parlament nije podržao nijedan amandman na rebalans budžeta SDS-a, PDP-a i SDA-SDP.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, rekao je novinarima da će se kroz rebalans budžeta za sufinansiranje javnih medija u RS odobriti 6,88 miliona KM, od čega je pet miliona uzeto iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja.

On je pojasnio da će taj novac otići svim medijima u RS po kriterijumima i projektu koji će uraditi Vlada RS u narednom periodu.

Na pitanje zašto je novac za javne medije "skinut" baš sa sredstava za Fond zdravstva RS, Džombić je rekao da je kroz poreze obezbijeđen novac za taj fond, te da su u toj institucije već ostvarene uštede.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da dodatne uštede od pet miliona KM u Fondu zdravstvenog osiguranja neće uticati na plate zaposlenih u zdravstvu i na zdravstvenu zaštitu građana.

Rebalansom budžeta RS prvobitno je bilo predviđeno da Ministarstvo zdravlja treba da uštedi 15,9 miliona KM, a nakon prihvatanja jučerašnjih amandmana ta suma je povećana na 20,9 miliona KM.

"Još se uklapamo u te planove. Mi ćemo kao što je predloženo na sjednici Narodne skupštine RS uz mjere štednje i neke druge racionalizacije uspjeti obezbijediti potrebna sredstva za štednju", kazao je Škrbić.

Dodao je da još nije poznato na kojim stavkama će štedjeti.

Komentarišući usvojeni rebalans budžeta, ministar finansija RS je kazao da u njemu nije bilo smanjenja vojnih i civilnih invalidnina i penzija.

On je rekao da je upravo to stvorilo nervozu kod opozicije jer su očekivali radikalnije rezove, što bi im dalo materijal za kritke.

Na primjedbe opozicije da se kao predlagač rebalansa nije izjasnio o predloženim amandmanima, Džombić je kazao da mu za to nije bilo dovoljno 20 minuta vremena.

Diana Čekić, poslanik PDP-a, rekla je da ta partija nije mogla podržati predloženi rebalans budžeta za 2009. godinu jer ne vodi poboljšanju standarda građana.

Zasjedanje je obilježio i potez poslanika SDS-a, koji su pištaljkama pokušali da onemoguće Džombića da obrazloži prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja prema MMF-u.

Borislav Bojić, šef Poslaničkog kluba SDS-a, rekao je da je u parlamentu prisutno "političko nasilje", jer ta stranka traži dva dana pismo namjera upućeno MMF-u, a da ministar uporno ne želi da im ga da.

Poslanici SDS-a, PDP-a i SRS RS napustili su skupštinsku salu u vrijeme dok je Džombić obrazlagao odluku o zaduženju RS prema MMF-u po stendbaj aranžmanu.

Džombić je rekao da ponašanje opozicije u Narodnoj skupštini pokazuje klasičnu nemoć i nervozu zbog toga što je RS ispunila uslove za stend baj aranžman i što, bez obzira na ekonomsku krizu, nije došlo do smanjenja invalidnina i penzija.

“Očigledno je da su oni željeli da tu bude značajnih rezova kako bi imali materijal za kritiku i zbog toga se vidjela njihova nervoza u raspravi i površnoj kritici rebalansa i cijelog stend baj aranžmana”, rekao je Džombić.

On je naglasio da Vlada RS vodi aktivan dijalog sa Sindikatom prosvjete, javne uprave i policije kako bi se dogovorile uštede po osnovu naknada i određenih prava iz radnog odnosa, kao i eventualno smanjenje plata.

“Ne mogu obećati da neće biti smanjenja plata. Mogu obećati da ćemo se truditi da napravimo najbolji mogući dogovor s predstavnicima sindikata i kada ga napravimo mi ćemo ga provoditi”, rekao je Džombić.

Izvor Agencije