BANJALUKA – Pored brojnih posljedica ekonomske krize čiji uticaj neće slabiti ni u ovoj godini, povećanje stope doprinosa za 2,6 odsto, koje predviđa Ekonomska politika za 2011. godinu, dovešće mnoge privrednike Srpske u tešku situaciju.

Većina poslodavaca kaže da za sada neće smanjivati broj radnika niti njihove plate. Međutim, ukoliko poslovanje bude otežano, biće, navode, primorani i na taj korak.

Predrag Zgonjanin, direktor preduzeća "Celeks" iz Banje Luke navodi da će ih povećanje stope doprinosa opteretiti za pola miliona KM na godišnjem nivou.

– Prema našim proračunima povećanje stopa doprinosa za nas predstavlja direktno opterećenje u visini od pet odsto u netu, odnosno 7,6 odsto u brutu – naveo je Zgonjanin.

On je dodao da uprkos navednim opterećenjima ne planiraju da otpuštaju radnike kojih trenutno ima 350.

– Godina će biti teška, napravili smo neke restrikcije unutar preduzeća kako bi prevazišli teška vremena, ali jednostavno nemamo način da namirimo tih pola miliona KM više koliko ćemo izdvajavati za doprinose – rekao je Zgonjanin.

On je dodao da je ukupni godišnji obrt ovog preduzeća prošle godine bio 70 miliona KM, dok je zarada iznosila 2,9 miliona KM.

– Ukoliko cijena celuloze padne u ovoj godini naša zarada će iznositi oko 500.000 KM. Ako cijena ostane ista, s obzirom na monopole koji postoje na svjetskom tržištu celuloze, bićemo u minusu – kazao je Zgonjanin.

Povećanja stopa doprinosa sa 30,4 odsto na 33 odsto i ukidanje subvencija od 50 KM Fabriku obuće "Sanino" iz Dervente koštaće 120 KM mjesečno po radniku.

– Međutim, Vlada RS je donijela odluku da za sektor obuće, kože i tekstila osnova za obračun doprinosa iznosi 25 odsto od prosječne plate, što će prema našim kalkulacijama biti isto kao prošle godine – rekao je Radovan Pazurević, direktor "Sanina" iz Dervente.

Situacija će, dodao je on, dalje zavisti od uticaja ekonomske krize i obima poslova u ovoj godini.

– S obzirom da imamo naznake za sklapanje određenih poslova nadamo se da nećemo doći u situaciju da otpuštamo radnike – rekao je Pazurević.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS takođe naglašava da poslodavci za sada neće otpuštati radnike. Međutim, neophodno je, kaže, tražiti načine da se smanje prevelika opterećenja koja mogu uništiti privredu, a samim tim i povećati broj nezaposlenih.

– Punjenje budžeta i fondova može se obezbijediti kroz presijecanje tokova sive ekonomije, stvaranje zakonskog okvira za privlačenje novih investitora, te podsticaje privredi sa ciljem supstitucije uvoza kako bi se smanjio odliv novca, otvorila nova radna mjesta, te povećao broj onih koji pune fondove i budžet – kazao je Milić.

Najteže realnom sektoru

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS istakla je da će povećanje doprinosa najviše pogoditi realni sektor koji se nalazi u teškoj situaciji, zbog čega bi lako moglo slijediti otpuštanje radnika.

– Kako bi se to spriječilo potrebno je napraviti listu najznačajnijih privrednih subjekta koji izmiruju svoje obaveze i omogućiti im određene podsticaje, beneficije i olakšice prilikom plaćanja poreza, dobijanja dozvola i slično. Na taj način bi se nadoknadilo povećanje stope doprinosa – navela je Mišićeva.

Izvor Fokus