BANJALUKA – Limit osiguranih depozita građana u bankama u BiH sa 20.000 na 50.000 KM biće povećan do kraja septembra, jer će do tada biti potpisana konačna verzija kreditnog ugovora s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) što je ključni uslov za pomjeranje ovog praga.

BiH je nedavno s EBRD-om potpisala zapisnik za dobijanje 50 miliona evra kredita kako bi limit osiguranih depozita građana bio povećan na 50.000 KM, ali su se javile određene prepreke za potpisivanje kreditnog ugovora.

"Osnovnu prepreku potpisivanju konačne verzije ovog kreditnog ugovora predstavljaju neodređenosti u Zakonu o dugu BiH. Ovaj zakon nije decidno propisao korake u ovakvim slučajevima. Sa druge strane, EBRD insistira da BiH da garanciju da će stajati iza kreditnog aranžmana", kaže Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH.

On se nada da će izmjene i dopune Zakona o dugu BiH biti donesene najkasnije do kraja septembra. Prije je to nemoguće učiniti, jer u parlamentu BiH slijedi godišnji odmor.

"Novac iz ovog kreditnog aranžmana biće korišten isključivo u slučajevima isplate osiguranja kad Agencija za osiguranje depozita ne posjeduje dovoljno sredstava ili ukoliko bi došlo do bankrota neke banke", objašnjava Nevjestić.

Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke Banjaluka, ističe da će povećanje limita osiguranih depozita doprinijeti rastu stepena sigurnosti, povjerenja i stvaranju osjećaja dugoročne stabilnosti bh. bankarskog sektora, ali i povećati sposobnost banaka za odobravanje dugoročnih kredita.

"Banke u BiH su i bez ovih mjera likvidne i u potpunosti mogu zadovoljiti tražnju za kreditima, ali bi povećanje limita osiguranih depozita bio višestruko pozitivan potez", potvrdio je Bajić.

On je kazao da je u posljednje vrijeme zabilježen pad ukupnih depozita u bankama, što je, uglavnom, posljedica globalne finansijske krize.

"Smanjenje depozita je posljedica globalne finansijske krize, ali i povećanih troškova koji se ne vraćaju u novčane tokove zbog toga što je BiH uvozno zavisna zemlja. Ukoliko je, pak, uzrok smanjenja novčane mase odraz nepovjerenja građana u bankarski sektor, onda je to sigurno loš signal za banke u BiH", rekao je Bajić.

Aleksandar Ljuboja, predsjednik Sekcije za bankarski sektor Udruženja ekonomista RS – SWOT, kaže da bi povećanje limita osiguranih depozita povećalo povjerenje građana u bankarski sistem BiH.

"Građani će ovom mjerom biti više motivisani da novac ne drže na nesigurnim mjestima, tako da bi se u bankama moglo naći više novca koji trenutno nije u bankarskim tokovima, što će doprinijeti popravljanju depozitne baze banaka koje će imati više sredstava za kreditne plasmane, ali i druge namjene", rekao je Ljuboja.

Iako pozdravljaju povećanje nivoa osiguranih depozita građana, pojedini analitičari ocjenjuju da ono dolazi prilično kasno, budući da su to susjedne zemlje učinile u jeku globalne finansijske krize i svoje limite podigli na mnogo veće iznose ili pak ponudile garancije na neograničene iznose. Zbog toga je značajna vrijednost depozita povučena iz bh. banaka i završila u bankama iz susjedstva.

Izvor Nezavisne novine