BANJALUKA – Iako u Srpskoj radi skoro 600 preduzeća u oblasti prehrambene industrije, većina nema odgovarajuće standarde koji bi omogućili izvoz domaćih proizvoda u zemlje okruženja ili na evropsko tržište, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Broj preduzeća iz oblasti prehrambene industrije u RS povećao se za sedam odsto u posljednjih godinu i po, a trenutno su registrovana 594 preduzeća.

– Bez obzira na to što se uglavnom radi o malim i srednjim preduzećima, ova grana ima znatan napredak i veoma je privlačna za ulaganje. Međutim, zbog zastarjelih proizvodnih pogona, nedovoljnog broja akreditovanih laboratorija za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda, niskog učešća domaćih proizvoda u ukupnoj potrošnji, kao i velikog uvoza gotovih prehrambenih proizvoda, veoma mali broj preduzeća u prehrambenoj industriji Srpske izvozno je orijentisan – ističu u Ministarstvu.

U skoro svim sektorima ove industrije, kažu u Ministarstvu, posljednjih godina proizvodnja je povećana čak nekoliko puta, ali povećanje proizvodnje nije pratilo povećanje izvoza.

Najsnažniji rast u proizvodnji prehrambenih proizvoda posljednjih godina zabilježen je u proizvodnji, preradi i konzervisanju mesa, proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i proizvodnji osvježavajućih bezalkoholnih pića i vode, dok je vrijednost prerade i konzervisanja voća i povrća, kao i proizvodnja piva, opala.

Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednoj komori RS Nebojša Ristić kaže da su većini preduzeća u Srpskoj neophodna veća ulaganja u dostizanje standarda kvaliteta, što je preduslov za izvoz na evropsko tržište.

– Država bi ovim preduzećima mogla da pomogne davanjem većih podsticaja za izvoz. U prehrambenoj industriji veliki problem predstavlja i uvoz repromaterijala. Kada bi domaći proizvođači imali carinske olakšice pri uvozu repromaterijala, njihov proizvod bio bi konkurentniji – rekao je Ristić.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da preduzeća u konditorskoj industriji u posljednje tri godine povećavaju izvoznu stopu i najveći su izvoznici u oblasti prehrambene industrije u RS.

Jedan od značajnijih proizvođača je "Mira" iz Prijedora, koja uz visok nivo tehnologije ispunjava sve standarde, što omogućava izvoz njihovih proizvoda u zemlje regiona i u zemlje EU.

"Mira"

Direktor preduzeća "Mira" iz Prijedora Miroslav Turnšek kaže da se ovo preduzeće veoma dobro probilo na evropsko i svjetsko tržište, a oko 80 odsto svoje proizvodnje izveze.

– Keks i vafl izvozimo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Njemačku, Holandiju, Austriju, Švedsku, Francusku, ali i u Kanadu, SAD i Australiju – rekao je Turnšek i dodao da je "Mira" u ovoj godini izvezla 3.409 tona robe čija je vrijednost 12,4 miliona maraka, što je u poređenju sa prošlom godinom više za oko tri odsto.

Izvor Agencije