KARAKAS- Veneceuelanska ekonomija je prepolovljena od 2013. godine, a biće još i gore. Naime, nezaposlenost će dosegnuti 30%, a cijene svih roba će neminovno skočiti za nevjerovatnih 13,000 % ove godine, pokazuju novi statistički podaci koje je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Alehandro Verner, glavni ekonomista MMF-a za zapadnu hemisferu kaže da je budućnost Venecuele izuzetno loša:

“Kriza se nastavlja u Venecueli. Inflacija divlja, jer je narod izgubio povjerenje u nacionalnu valutu”, upozorava Verner.

Ovo je treća godina zaredom da pad BDP izražen dvocirenim brojkama. Naime, tokom 2016. godine pad je iznosio 16%, prošle godine pad je bio 14%, dok se ove godine očekuje pad od 15 odsto.

Venecuela je pala u duboku ekonomsku, političku i humanitarnu krizu, koju je, mahom, izazvala politika njihove sopstvene vlade. Hrane i lijekova već odavno nema, a ljudi se bore za komad hljeba u kontejnerima. Stanovnici u ogromnom broju napuštaju zemlju. Nacionalna valuta bolivar je skoro bezvrijedna. Vlada više ne može da izmiruje svoje dugove. Mnogi su već predsjedniak Nikolasa Madura nazvali diktatorom.

Ni na političkoj sceni nije ništa bolje. Naime, Madurova administracija je saopštila da će održati predsjedničke izbore ovog proljeća. Maduro je već onemogućio opozicionim liderima da učestvuju na izborima. Još uvijek je nejasno da li će biti jedini kandidat ili će imati bar nekog protivkandidata. U međuvremenu, sve ovo uništava ionako uništenu ekonomiju.

“Definitivno, stanje će se samo pogoršavati. Za sada ne vidimo bilo kakve indikatore boljitka’, rekao je Verner. (CNN Money)