BANJALUKA – Filijala “VGT osiguranja” u Republici Srpskoj predstavlja glavni problem u primjeni potpisanog Sporazuma o primjena premijskog sistema u osiguravajućim društvima, posebno u banjalučkoj regiji, zaključeno je na sjednici Skupštine društava za osiguranje pri Privrednoj komori RS.

Skupština društava za osiguranje pozvala je Agenciju za osiguranja RS da javno objavi rezultate kontrole tog društva, koje ne poštuje ni elementarne principe sistema “bonus – malus”, saopšteno je iz Privredne komore RS.

“Ovo društvo ima neuobičajen tržišni rast, isključivo zahvaljujući damping cijenama i činjenici da tehničke preglede obavlja bez vozila u opštini Oštra Luka, koja je od Banjaluke udaljena oko 90 kilometara”, navode u Privrednoj komori.

Oni upozoravaju javnost i osiguranike da “ne nasjedaju na obmane kroz dampiranje cijena”, navodeći da ih to može dovesti u probleme kada dođu u situaciju da ostvare svoje pravo na naknadu štete.

“S ciljem sređivanja stanja u sektoru osiguranja, Skupština je informisana o kontrolnim aktivnostima iz svih relevantnih institucija i konstatovano je da se `točak pokrenuo`, te je izražena nada da će širokom društvenom akcijom i problem uređenja tržišta osiguranja uskoro biti riješen“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je raspravljano i o pokretanju inicijative o izmjeni određenih pravilnika Agencije za osiguranje RS, primjeni jedinstvenog ugovora za zastupanje u osiguranju od 1. aprila ove godine, te o pokretanju rasprave u Udruženju o izmjenama i dopunama zakonskih rješenja u okviru Zakona o društvima za osiguranje i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Na sjednici Skupštine društava za osiguranje danas je formirano šest stručnih odbora Udruženja, koje čine predstavnici većine društava za osiguranja u RS.

Izvor Agencije