BANJALUKA – Agenciji za posredničke, informatičke i finanijske usluge /APIF/ Republike Srpske do sada je finansijske izvještaje za prošlu godinu predalo 11.212 privrednih društava ili 700 više nego 2021. godinu, rečeno je Srni u APIF-u.
“U ovom momentu teško je precizirati koliko je to u odnosu na ukupan broj registrovanih subjekata, kojih sigurno ima nekoliko hiljada više u odnosu na broj onih koji su predali završne račune”, naveli su u APIF-u.

APIF će detaljnije informacije imati uskoro, kada završi analizu za Poresku upravu koja bi trebalo da bude osnova narednih aktivnosti u kojima se želi, zajedno sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i Poreskom upravom, nastaviti ranije započeta kontrola aktivnih privrednih društava koja izbjegavaju predaju finansijskih izvještaja.

Da bi se imala kompletna slika stanja privrede Srpske i imao jasan i tačan pregled poslovanja domaćih privrednih društava, potrebno je izvršiti dodatne kontrole onih koji ne predaju završni račun, uvesti potpunu disciplinu u domaću poslovnu zajednicu, jer bez tih podataka ni analiza poslovanja privrede nije kompletna i ne predstavlja odgovarajući osnov za izradu drugih planskih i strateških dokumenata.

Prema podacima APIF-a u Srpskoj je za prvih pet mjeseci novosnovano 570 privrednih društava. (Srna)