BANJALUKA – Proizvodnja obuće u Srpskoj u julu ove godine veća je za 37,3 odsto u odnosu na isti mjesec lani, što predstavlja rekordnu proizvodnju u ovoj oblasti u posljednje tri godine, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U Udruženju tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije u Privrednoj komori RS kažu da ova oblast industrije, zahvaljujući subvencijama Vlade RS i stimulacijama izvoza, iz mjeseca u mjesec bilježi rast proizvodnje.

– Povećanjem proizvodnje domaća preduzeća pokazala su da i u vremenu krize mogu da odgovore na zahtjeve zapadnoevropskih zemalja, u koje najviše izvoze – kazala je sekretar ovog Udruženja Aleksandra Bijelić.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da je za prvih pet mjeseci ove godine isplaćeno 1.806.950 maraka subvencija preduzećima iz oblasti tekstilne i kožarsko-obućarske industrije.

– Subvencije je koristilo 71 preduzeće, koje u prosjeku zapošljava 7.432 radnika, što je 80 odsto od ukupno zaposlenih u oblasti tekstila, kože i obuće – navode u Ministarstvu.

Direktor preduzeća "Obuća" iz Zvornika Vladimir Mijatović rekao je da su subvencije Vlade ovom preduzeću, koje uglavnom proizvodi mušku obuću i izvozi u Francusku i Italiju, i te kako dobro došle.

– Vlada RS je omoćila povrat poreza na dohodak i taj novac je iskorišćen za izmirenje tekućih troškova. U ovoj godini stimulisan nam je i izvoz sa 50.000 maraka, što nije zanemarljiv iznos – rekao je Mijatović i dodao da "Obuća" zapošljava 350 radnika, a na godišnjem nivou izvozi oko 200.000 pari obuće.

Direktor preduzeća "Škrebić kompani" iz Teslića Dragutin Škrebić rekao je da je mjera Vlade RS značajno doprinijela povećanju proizvodnje obuće u ovom preduzeću.

– Stimulacije izvoza ove godine su duplo veće nego lani, što je omogućilo bolje poslovanje obućarske industrije, koja 99 odsto svojih proizvoda izvozi na tržište zemalja Evropske unije – rekao je Škrebić i dodao da ovo preduzeće zapošljava 160 radnika i dnevno proizvodi oko 1.500 pari gornjih dijelova obuće.

Vlastiti proizvod

Aleksandra Bijelić je istakla da većina fabrika u RS koje se bave proizvodnjom obuće rade "lon" poslove za vrhunski poznate firme, dok manji broj preduzeća pravi vlastiti proizvod. Ona je naglasila da je važno da se i u sljedećem periodu podstiče proizvodnja vlastitih proizvoda, što podrazumijeva da preduzeća sama nabavljaju materijal, dizajniraju, kroje i šiju obuću.

Izvor Glas Srpske