BANJALUKA – Zaduživanje kod banaka jedini je način da se razmišlja o kupovini kuće ili stana u RS, a najviše kamatne stope na stambene kredite u regionu, glavna su prepreka za rješavanje stambenog pitanja stanovništva, kažu ekonomisti.

Kamatne stope na stambene kredite u Srpskoj i BiH koje se penju i do deset odsto, među najvišima su u regionu, dok su najniže kamate u Hrvatskoj i Sloveniji.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica ističe da je na Zapadu praksa da firme radnicima odobravaju kredite za kupovnu stanova ili gradnju kuća, što im poslije odbijaju od plate.

– Na taj način oni radnike zadržavaju u preduzeću tako su ljudi manje zavisni od banaka i njihovih kamata koje su kod nas nesumnjivo previsoke – kazao je Vukmirica.

Dodao je da, posebno u periodu krize, država treba da subvencioniše stanogradnju, jer se na taj način otvaraju nova radna mjesta, ali pokreće i proizvodnja.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić kaže da Investiciono-razvojna banka RS u velikoj mjeri može da doprinese i snižavanju kamatnih stopa kod komercijalnih banaka.

– Kamatne stope na stambene kredite su još i najniže u odnosu na ostale kamate na tržištu BiH, ali su i dalje visoke. U budućnosti treba očekivati stabilizaciju kamata na stambene kredite, što bi bilo veoma značajno ne samo za rješavanje, s jedne strane stambenih pitanja stanovništva, već i za podstrek za oporavak cjelokupnog građevinskog sektora – kazao je Vladušić.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus rekao je da bi Srbija trebalo da smanji obavezne rezerve za banke, koje propisuje Narodna banka Srbije, jer bi se tako smanjile kamatne stope i obezbijedili povoljniji krediti.

– Ako predate na štednju 100 evra u banku, NBS uzima 45 evra obaveznog depozita, a banka raspolaže sa preostalih 55 evra, rekao je on i dodao da je to jedan od razloga zbog čega su kamatne stope u Srbiji za nekoliko procenata više nego u drugim zemljama Evrope ili u SAD.

U Ministarstvu porodice omladine i sporta RS su istakli da su na konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove do sada stigla 124 zahtjeva.

– Ove godine broj zahtjeva je znatno veći u odnosu na isti period prošle godine. Program subvencioniranja kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova izdvojeno 500.000 maraka – kažu u Ministarstvu.

Iako su varijabilne kamatne stope na stambene kredite u evrozoni sa 4,8 odsto na početku 2009. smanjene su na prosječno 4,2 odsto početkom 2010 godine, u Srpskoj se to sniženje nije osjetilo.

Ekonomisti kažu da je jugoistočna Evropa ostala talac nedostatka stranih investicija u 2009. godini, što je dovelo do smanjenja obima nova u opticaju, te uvođenja prakse restriktivnih politika kreditiranja. Tako kamatne stope na stambene kredite u evrima variraju od 7,4 odsto u Hrvatskoj pa do deset odsto u Bugarskoj i BiH.

U bankama u Rumuniji stambeni krediti nude se uz prosječne kamatne stope od 8,6 odsto, u Srbiji 9,5 odsto i u Makedoniji 9,6 odsto.

U Sloveniji se stambeni krediti daju uz referentnu kamatnu stopu euribor plus marža od oko 2,5 odsto, tako da trenutne prosječne varijabilne kamatne stope iznose oko 3,6 odsto. Istovremeno slovenske banke nude stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom od oko 7,8 odsto.

U agencijama za promet nekretnina kažu da je potražnja za stanovima i dalje slaba. Mladi u Banjoj Luci se uglavnom odlučuju za kupovinu manjih stanova, a cijena kvadrata u naseljima Lauš i Lazarevo košta oko 1.600 maraka, dok je u centru oko 2.200 maraka.

Kamate u BiH

Kamatne stope na stambeni kredit sa hipotekom, do 25 godina otplate, u Uni kredit banci su 9,49 odsto, dok su za kredite bez hipoteke do deset godina i vrijednosti do 30.000 maraka kamate 9,99 odsto. Rok za otplatu je od dvije do 25 godina sa hipotekom ili na dvije do deset godina bez hipoteke.

U Hipo Alpe Adria banci se kamate na stambene kredite koje banka plasira iz svojih sredstava kreću od 9,00 odsto, a 3,60 odsto na kredite IRB RS.

U NLB Razvojnoj banci kamatne stope za stambene kredite IRB-a kreću od 3,6 odsto do 5,6 odsto. Kamatne stope na stambeni krediti iz sredstava banke kreću se od 6,99 odsto do 9,00 odsto.

Izvor Glas Srpske