BANJALUKA – Inovacija Miroslava Tešića i preduzeća “Turbina IPD” iz Kotor Varoša, vertikalna vjetroturbina, ušla je među 13 finalista za svjetsku energetsku nagradu u kategoriji inovacija godine iz obnovljivih izvora energije, koja će biti dodijeljena 3. decembra na Wall Streetu u Njujorku.

Tešić je izjavio da je velika čast svakoj kompaniji da bude nominovana za ovakvu nagradu, istakavši da pobjeda ne donosi nikakvu direktnu finansijsku nagradu, već ogromne indirektne prednosti i komunikaciju s investitorima. On je rekao da je za odlazak u Njujork potrebno oko 70.000 KM i dodao da očekuje da će ih Vlada RS podržati.

Govoreći o inovaciji Tešić je objasnio da je riječ o novom principu rada vjetroturbine, koja se od klasičnih vjetrenjača razlikuje po tome što ima vertikalnu osu i usmjerivač koji vrši preusmjeravanje protoka vjetra.

"Može se primjenjivati u urbanim zonama, na telekomunikacionim stubovima, ne stvara nikakvu buku ni zvukove, bezbjedna je za ljude i ptice, a koeficijent efikasnosti je povoljniji od dosadašnjih tehnologija. Naša vjetroturbina jedina je na svijetu koja ne stvara vibracije i može da se integriše na telekomunikacione stubove. Već smo potpisali ugovor s ‘Telekomom Slovenije’ za instalaciju prvih pilot projekata", pojasnio je Tešić i dodao da je vjetroturbina testirana na planini Vlašić u ekstremnim vremenskim uslovima.

On kaže da njegov projekat ima mnogo prednosti u odnosu na postojeće tehnologije, a jedna od njih je i četiri puta duži rok trajanja i postojanje idejnog projekta za proizvodnju velikih megavatskih turbina, ali da preduzeće sada nije u mogućnosti da realizuje takav projekat.

Tešić je naveo da je ovo preduzeće u inicijalnim pregovorima za domaće tržište i najavio i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, jer imaju kontakte s potencijalnim investitorima iz inostranstva.

Prema njegovim riječima, energetski potencijali vjetra u RS nisu dovoljno ispitani, iako Srpska ima veliki broj planina i vrhova na kojima je moguće iskoristiti vjetar kao proizvođača energije.

Izvor Agencije