BANJALUKA – Donošenjem Uredbe o izmjenama Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine automobila “fijat punto”, konačno je odlučeno da kupci u Srpskoj automobil plaćaju 5.999 evra, a u ovu cijenu su uračunati svi troškovi, rekao je direktor banjalučke firme “Samax”, ovlašćenog dilera “FIAT automobila Srbija” u RS Milenko Čudić.

Vlada Srpske donijela je Uredbu o izmjenama prvobitne uredbe, kojom su troškovi carine i carinske evidencije za subvencionisanu kupovinu "punta" obezbijeđeni u budžetu Srpske u visini od 800.000, umjesto dosadašnjih 600.000 maraka.

– Konačno je odgonetnuta i riješena proceduralna problematika oko kupovine punta. Poslije donošenja ove odluke Vlade RS, cijena vozila koju će plaćati kupci u Srpskoj biće 5.999 evra sa svim troškovima, odnosno sa porezom i carinom, kao što je to slučaj u Srbiji – objasnio je Čudić.

On je rekao da je Ugovorom između vlada Srbije i Srpske prvobitno predviđeno da Srbija sa 613 evra subvencioniše transport i osiguranje vozila.

– S obzirom na to da su troškovi transporta i osiguranja u stvari znatno niži, odnosno iznose oko 80 evra, u Uredbi nije pisalo da su sa pomenutih 613 evra obuhvaćeni i troškovi koji se odnose na izvoz, odnosno dijelovi troškova carine – naglasio je Čudić.

U tom slučaju, dodaje Čudić, ostalo je da kupac plati pun iznos carine, odnosno 15 plus jedan odsto.

– Zbog toga što ovo ranije nije stajalo u Uredbi toliko se čekalo i zato se proces već duže vrijeme nije "micao s mjesta". Međutim, Vlada Srbije prije 15 dana promijenila je spornu rečenicu u Uredbi, u kojoj je dodala da su u 613 evra uračunati troškovi transporta i osiguranja, kao što je bilo i ranije naznačeno, kao i troškovi koji nastaju u vezi sa izvozom vozila – istakao je Čudić.

Prema njegovim riječima, time je Vlada Srbije preuzela samo dio obaveza u plaćanju carine, a Vlada RS je jučerašnjim proširenjem sredstava u budžetu za ovu namjenu preuzela preostali dio carine i ostalih obaveza na sebe.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS niko nije bio slobodan da prokomentariše značenje odluke Vlade RS.

 Čudić je istakao da je preduzeće "Samaks" u potpunosti spremno za uvoz automobila.

– Otvorili smo i aktivirali bankarske garancije prema FIAT-u, pa vozila u Srpsku mogu da krenu istog dana kada Uredba Vlade RS stupi na snagu, a to je osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku" – rekao je Čudić i dodao da se do sada prijavilo duplo više zainteresovanih kupaca u Srpskoj, nego što će biti automobila na raspolaganju.

Izvor Glas Srpske