BANJALUKA – Vlada RS odobrila je isplatu 1,35 miliona KM za kupovinu energane – dijela stečajne imovine propalog Šumskog industrijskog kombinata “Maglić” iz Foče.

Radi se o realizaciji odluke o kupovini energane za koju je Vlada RS dala ponudu na stečajnoj licitaciji za “Maglić” 25. novembra.

Radomir Jokić, stečajni upravnik “Maglića”, odluku Vlade ocijenio je logičnom, ističući da energana kapaciteta sedam megavata ima veliku vrijednost, posebno ako je Vlada kasnije bude prodavala zajedno s Rudnikom mrkog uglja Miljevina. Od imovine “Maglića”, u kojoj stečajni postupak traje već pet godina, prošli mjesec je, pored energane, na licitaciji prodat i pogon za proizvodnju iverastih ploča, za koji je preduzeće “Drvokomerc” iz Teslića izdvojilo 1,25 miliona KM.

“Sa ukupnim dobijenim sredstvima većim od 2,5 miliona KM biće izmireni svi povjerioci ‘Maglića’ iz višeg isplatnog reda, koji stoprocentno čine radnici. Ta potraživanja iznose oko 900.000 KM i na račune više od 700 radnika biće uplaćena u roku od mjesec dana”, istakao je Jokić.

Ukupne obaveze nekadašnjeg fočanskog giganta, ukazuje on, dostižu čak 35 miliona KM, od čega dvije trećine čini dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa, te državnim preduzećima, najviše “Šumama RS”.

U Sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira RS takođe su pozdravili odluku Vlade o kupovini energane “Maglića”.

“Odobrena sredstva puno će značiti radnicima koji se punih pet godina nalaze u agoniji i kroz stečaj pokušavaju naplatiti svoje plate”, kazao je Vlado Pavlović, predsjednik tog granskog sindikata.

Preostali veći neprodati dio imovine “Maglića”, prema riječima stečajnog upravnika, biće teže prodati iako smatra da situacija nije bezizlazna.

“Ekonomska kriza je uticala na smanjenje interesa investitora, ali se nadamo promjeni kada ‘Drvokomerc’ pokrene fabriku iverice i na taj način uvjeri ostale da se u ‘Magliću’ može raditi i zaraditi”, istakao je Jokić.

I zvanično prihvaćena ponuda za “Savu”

Vlada RS juče je i zvanično prihvatila ponudu biznismena Milorada Krstića za kupovinu imovine Prehrambene industrije “Sava” iz Bijeljine u stečaju i predložila Skupštini povjerilaca preduzeća da donese istu odluku.

Krstić je za “Savu” ponudio dva miliona i najavio ulaganje 10 miliona KM u rekonstrukciju i osavremenjavanje pogona, te zapošljavanje 70 radnika u prvoj fazi poslovanja.

Izvor Agencije