BANJALUKA – Vlada RS na današnjoj sjednici dala je saglasnost na potpisivanje ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji sa austrijskom firmom “Štrabag”, koji je zaključen 24. novembra prošle godine.

Ugovorom o izmjenama i dopunama Ugovora definiše se pozicija Vlade RS u vezi sa kapitalom i precizira ugovoreno održavanje deset odsto u kapitalu koncesionog preduzeća, bez obaveze za dodatne novčane uloge, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Ovim izmjenama definiše se i takozvani “zlatni udio” koji će biti dodijeljen Vladi RS u svakom potkoncesionom preduzeću koje će biti formirano da bi se time Srpskoj dala ista prava koja, prema ugovoru o koncesiji, ima i u koncesionom preduzeću.

Izmjenama i dopunama ugovora izvršene su manje korekcije datuma obezbjeđenja studije izvodljivosti i studija o saobraćaju, kao i druge manje izmjene koje služe usklađivanju prevoda na engeski i srpski jezik.

Vlada je dala saglasnost i na potpisivanje ugovora o prenošenju koncesionog prava, kojim se ugovor o koncesiji sa “Strabagom”, prenosi na preduzeće “Mrežu autoputeva” iz Banjaluke.

Na današnjoj sjednici Vlada RS dala je saglasnost i na ugovor o upravljanju ugovorom između Vlade RS, “Mreže autoputeva” i potkoncesionog društva, koji omogućava Vladi RS da u ime koncesionara pregovara sa potkoncesionarom i za cilj ima da Srpskoj omogući da daje koncesiju direktno potkoncesionaru.

Vlada RS i austrijska kompanija “Strabag” potpisali u maju u Banjaluci ugovor o pristupanju javnog preduzeća Autoputevi RS zajedničkom koncesionom preduzeću “Mreža puteva”.

Prema tom ugovoru, RS će u zajedničkom koncesionom preduzeću imati deset odsto, a “Strabag” 90 odsto vlasničkog kapitala.

Ugovor su potpisali premijer RS Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, direktor Autoputeva Dušan Topić, te direktor “Strabaka” za jugoistočnu Evropu Rudolf Kraf.

Izvor Agencije