BANJALUKA – Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izrazio je uvjerenje da se različitim vrstama ušteda u narednoj godini može izbjeći smanjenje plata budžetskim korisnicima, kao i broja zaposlenih.

Kasipović i resorni ministri su na današnjem sastanku sa predstavnicima granskih sindikata prosvjete i kulture, uprave i unutrašnjih poslova u Banjaluci razmijenili mišljenja o budžetu za narednu godinu, koji je u fazi izrade, saopšeno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Potpredsjednik Vlade RS naveo je da je na ovom sastanku bilo riječi i o dosadašnjoj realizaciji ovogodišnjeg budžeta, kao i zajedničkim aktivnostima koje treba da budu preduzete da bi bila otklonjena mogućnost smanjivanja plata u 2010. godini i eventualnog smanjenja broja zaposlenih.

“Razumijemo važnost ovih pitanja i smatramo da, zajedno radeći, treba učiniti sve da ne dođemo do raspleta u kojem bismo smanjivali plate i broj zaposlenih”, naveo je Kasipović i dodao da je dosadašnja saradnja sa predstavnicima sindikata bila uspješna.

Osim Kasipovića, sa predstavnicima granskih sindikata prosvjete i kulture, uprave i unutrašnjih poslova danas su razgovarali ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, ministar pravde Džerard Selman, ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo i pomoćnik ministra finansija Božidar Plavljanin.

Govoreći o eventualnom smanjenju broja zaposlenih u upravi RS, ministar Lipovac je istakao da će sva ministarstva, uprave i upravne organizacije izvršiti internu analizu stanja u svojim organima, nakon čega će Vlada RS odlučiti u kom smjeru će nastaviti ove aktivnosti.

On je naglasio da će se ove aktivnsti odvijati u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima da ne bi bila narušena prava sindikata i radnika.

Izvor Agencije