BEOGRAD – Vlada Srbije će u četvrtak razmatrati odluku o prodaji 40 % akcija Telekoma na međunarodnom tenderu, a novac će biti usmjeren u fond za gradnju infrastrukture.

Nema razloga da se odlaže prodaja Telekoma, kaže za B92 ministarka za telekomunikacije Jasna Matić. Interes, nezvanično, pokazale tri velike kompanije iz svijeta.

Jasna Matić kaže da će se o početnoj cijeni govoriti tek pošto konsultantska kuća, koja će biti angažovana da uradi procjenu vrijednosti kompanije.

Prema njenim riječima, poslije te odluke dva, tri mjeseca će biti potrebno da se sprovede javni poziv i međunarodni tender. Ona je kazala da “nije loše vrijeme za prodaju”, naglasivši da je sektor telekomunikacija kroz globalnu krizu prošao sa najmanje štete od svih sektora globalne privrede i da je Telekom poslovao uspješno.

Kao glavni kupac javlja se “Dojče telekom” iz Njemačke. „Dojče telekom“ kao suvlasnik grčkog OTE već ima 20 odsto akcija, a time i pravo preče kupovine. Očekuje se još potencijalnih investitora, među kojima su po jedna egipatska i turska kompanija, dodala je ministarka. Kako se nezvanično saznaje, riječ je o egipatskom Oraskomu i turskom „Turk telekomu“.

„Tokom nedavne posete egipatske delegacije vlasnik Oraskoma je izrazio veliku zainteresovanost, tako da će oni sigurno učestvovati u tom procesu“, objašnjava Matićeva.

Ipak, konačnog kupca odrediće isključivo tržište, odnosno ponude koje zainteresovani kupci budu ponudili na tenderu, zbog čega su sve procjene o vrijednosti kapitala i eventualnoj cijeni izlišne i preduhitrene. Tim prije što zvanične procjene vrijednosti nema.

Nijemci već „češljaju“ poslovanje Telekoma?

Predstavnici kompanije „Dojče telekom“ uveliko analiziraju poslovanje Telekoma Srbija i tako se pripremaju da uskoro postanu većinski vlasnici srpskog telekomunikacionog giganta, saznaje Danas. S druge strane, u srpskoj kompaniji kažu da predstavnici „Dojče telekoma“ nisu bili, niti su trenutno u Telekomu Srbija zbog analize poslovanja. U Telekomu tvrde da takvu analizu mogu isključivo da sprovode učesnici na tenderu.

Prema saznanjima Danasa, u vrhu srpskih vlasti prvobitno je bilo planirano da „Dojče telekom“ postane većinski vlasnik Telekoma dokapitalizacijom. Međutim, nakon protivljenja dijela javnosti odustalo se od te ideje i sada se najavljuje raspisivanje tendera.

Taj list dodaje da Njemačka vrši veliki pritisak na Srbiju da taj posao bude što prije okončan i da je to i jedan razlog zašto Srbija nije odmah dozvolila da na tržište fiksne telefonije uđe više kompanije već samo jedna, kao i da je to razlog zašto će još neko vrijeme u fiksnoj telefoniji postojati samo dva rivala.

Iako se zvanično najavljuje da od 2012. neće biti potrebno dobijanje licence za rad u sektoru fiksne telefonije u Srbiji, naš sagovornik tvrdi da će do tada, sa ulaskom Dojče telekoma u Telekom i razvojem mreže Telenora biti nemoguće ući na srpsko tržište jer u takvoj konstelaciji snaga to prosto neće biti isplativo pa bi naša zemlja na kraju mogla da završi sa duopolom na tržištu fiksne telefonije.

Zainteresovane kompanije

“Dojče telekom” – jedna od najvećih svjetskih firmi u oblasti telekomunikacija, sa oko 260.000 zaposlenih širom svijeta. Posluje u preko 50 zemalja svijeta, između ostalog. Oni su vlasnici operatera u Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Ulaskom u OTE sada su prisutni i na tržištima Grčke, Bugarske, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine (OTE u Telekomu Srbija ima udio od 20 odsto). Na sajtu Dojče telekoma Srbija je uvrštena kao zemlja u kojoj posluje.

Njemački gigant generiše više od polovine svog godišnjeg profita van Njemačke. U 2009. kompanija je imala je 64,6 milijardi evra profita. Vlasnička struktura: 68,3 akcija je na berzi, 14,8 odsto pripada državi Njemačkoj, a 16,9 odsto bankarskoj KfW grupi. Inače, velika želja Dojče telekoma da uđe na svaki način u srpski Telekom može se lako razumjeti uvidom u poslovanje njemačke kompanije na Balkanu. Direktno ili preko grčke kompanije OTE u kojoj imaju 30 odsto plus jednu akciju, Nijemci posluju u gotovo svim zemljama jugoistočne Evrope.

“Oraskom telekom” – egipatska telekomunkaciona kompanija prisutna je i u Alžiru, Libanu, Pakistanu, Bangladešu, Sjevernoj Koreji, Centralnoafričkoj Republici, Burundiju, Namibiji i Zimbabveu. Prema podacima sa sajta kompanije, “Oraskom” je imao 88 miliona korisnika njihove mobilne telefonije širom Afrike i Azije. Ostvarili su prihod u 2008. od 5,3 milijarde američkih dolara.

“Turk telekom” – u većinskom vlasništvu saudijskog “Oger telekoma” (55 odsto), dok je država Turska vlasnik 30 odsto sa “zlatnom akcijom”, što znači da ima pravo veta na ključne odluke kompanije. Preostalih 15 odsto akcija nalazi se na berzi. Ima 16,8 miliona korisnika fiksne telefonije, šest miliona internet korisnika (ADSL) i više od 12 korisnika mobilne telefonije. Prošle godine, “Turk telekom” je prijavio rast profita od 4,6 odsto 2009. u odnosu na 2008, kada je profit iznosio 1,16 milijardi američkih dolara

Prodaja zbog rupe u budžetu

Glavni urednik lista Ekonomist Milan Ćulibrk kaže da očigledno stvari sa punjenjem budžeta ne idu kako je bilo planirano i da je to osnovni razlog zašto se sada priča o prodaji Telekoma.

„S druge strane, najavljuje se odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija od septembra i plašim se da bi prodaja Telekoma mogla da bude način da se dođe do novca koji nedostaje da bi se sve rupe u budžetu pokrpile. Drugog objektivnog razloga nema. Telekom je profitabilna kompanija. U poslednje dve godine beleži rast profita i pitanje je da li takvu kompaniju koja veliki deo zarade uplaćuje u budžet treba prodavati. Nisam baš siguran da je predvečerje svetske recesije pravi momenat“, smatra Ćulibrk.

Na pitanje da li očekuje da novac bude bolje upotrebljen nego prilikom prve prodaje Telekoma i prodaje Mobtela, naš sagovornik ponavlja da zabrinjava to što se o prodaji Telekoma priča u trenutku kada se pominje moguće odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija „i to pojačava bojazan da bi te pare mogle da završe u potrošnji kao što je to bilo i prvi put“.

Novinar nedeljnika NIN Ruža Ćirković kaže da je protiv prodaje Telekoma „zbog toga što se u dosadašnjem toku privatizaije pokazalo da vlast prodaje firme samo da bi popunila budžet, a onda te pare troši ne zna se zašta“.

„Mislim da je ključni razlog što je vlada ovako odlučna da je baš sad najbolji momenat za prodaju Telekoma to što je u velikoj stisci s parama. Nisu nam dali neko ekonomski relevantnije obrazloženje. Telekom je prodavao i Milošević pa su tada kritike na račun tog poteza bile velike. Zato sada zaslužujemo da nam malo detaljnije Vlada obrazloži razloge prodaje i šta ćemo dobiti time“, smatra Ćirković.

Izvor B92/Blic