NJUJORK  – Vlada Velike Britanije planira da ponudi državne zajmove energetskim kompanijama usljed naglog porasta cijena gasa u prodaji na veliko, javio je BBC.
Cijene gasa porasle su za 250 odsto od januara, zbog čega manji proizvođači imaju poteškoće da održe obećanja koja su dali kupcima u vezi sa cijenama.

“Moramo da pokušamo da to što prije popravimo, da osiguramo da imamo zalihe koje želimo i da ne dozvolimo da potonu kompanije na koje se oslanjamo”, rekao je premijer Velike Britanije Boris DŽonson novinarima u Njujorku.

Izvori iz britanske Vlade naveli su da nagli porast cijena utiče na manje energetske kompanije. Velika Britanija je na početku godine imala 70 snabdijevača energetskih proizvoda, ali bi novonastala situacija mogla dovesti do toga da ih ostane samo 10, prenio je “Sputnjik”.

Džonson je naglasio da vjeruje snabdijevačkim lancima u Velikoj Britaniji, te da je korijen trenutnih problema u globalnoj ekonomiji, koja se i dalje oporavlja od pandemije kovid 19.

“Moraćemo da učinimo sve što možemo, ali će se situacija sama popraviti kada se oporavi svjetska ekonomija”, dodao je Džonson.