SOKOLAC – Pomoćnik ministra za privredu, energetiku i rudarstvo RS Rade Rodić razgovarao je na Sokocu sa rukovodstvom preduzeća “Nova Romanija”, radi prevazilažena krize u kojoj se ovo preduzeće trenutno nalazi.

Rodić je poslije sastanka rekao novinarima da “Nova Romanija” samo javnom preduzeću “Šume RS”, između ostalih, duguje nešto manje od dva miliona KM.

Tokom sastanka koji je bio posvećen sagledavanju realnog stanja u ovom preduzeću, analizirani su planovi poslovanja ovog preduzeća za prošlu i za tekuću poslovnu godinu.

Rodić je istakao da je na nivou Vlade RS formirana interresorna grupa, u kojoj su predstavnici više ministarstava, koja treba da sagleda stanje u svim preduzećima koja su sto odsto u vlasništvu Vlade RS, a koja su kupljena kroz stečajni postupak, poput preduzeća “Nova Romanija”.

U “Novoj Romaniji”, istakao je Rodić, ima mnogo neriješenih pitanja, od kojih su najbitnija kako izaći iz postojeće situacije i ovo preduzeće uspostaviti samoodrživim i okrenutim ka boljitku za sve zaposlene.

Rodić je napomenuo da ima zainteresovanih kompanija za proizvodnju paleta u krugu “Nove Romanije”, kao i za iznajmljivanje prostorija za proizvodnju briketa.

On je istakao da su građani zainteresovani za funkcionisanje energane, koja se sada nalazi u sastavu “Nove Romanije”, a koja bi trebala preći u nadležnost opštine.

Rodić je istakao da je sistemsko opredjeljenje Vlade RS da se primarna prerada drveta podigne do finalnog nivoa, kako bi se proizvodili vrata, prozori i drugi prizvodi od drveta i na tržište smanjio izvoz poluproizvoda, koji ima manju cjenovnu vrijednost.

Izvor Agencije