PALE – U ovom trenutku teško je vjerovati da se u BiH za kratko vrijeme može dogoditi svojevrsno ekonomsko čudo, ali progres se može obezbijediti upravo povećanjem domaće štednje, koja je najkvalitetniji i najjeftiniji kapital za banke, kao i podsticanjem preduzetništva, rekao je viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić.

“Da bi stvorili mogućnost za brži privredni razvoj, zasnovan na povećanju štednje i jačanju preduzetničkog sektora, neophodna je i puna politička stabilnost u BiH i svakako njeno brže kretanje ka evropskim integracijama”, naveo je Vladušić.

On je napomenuo da privatna štednja nije bila značajan faktor oporavka, odnosno ekonomskog rasta u postkonfliktnoj BiH. Dosadašnji pokazatelji u tom segmentu, istakao je, nedvosmisleno upućuju na zaključak o slaboj vezi štednje, ekonomskog rasta i investicija.

“Cijenim da će globalna ekonomska kriza i dalje uticati na domaću štednju. Sjetimo se nedavne ‘velike nervoze građana’, koja je dovela do povlačenja oko 700 miliona maraka, što je predstavljalo oko 12 odsto ukupne domaće štednje. Time je bio pogođen bankarski sektor koji se u takvim okolnostima ‘branio’ povećanjem kamatnih stopa i pooštravanjem kriterijuma za dobijanje kredita”, naglasio je Vladušić.

Vladušić je istakao da vrijeme koje je pred pred nama zasigurno neće biti isto kao što je bilo prije finansijske krize, ali ono što je dobro jeste stabilnost valute i još uvijek niska inflacija, zbog čega nema ni divljanja cijena.

Izvor Glas Srpske