MOSKVA – Španski konglomerat za proizvodnju odjeće Inditeks, vlasnik modnih brendova Zara, Masimo Duti, Berška, Stradivarijus i drugi, postigao je preliminarni dogovor o prodaji svog ruskog poslovanja jednoj libanskoj firmi, ali to ne znači neminovno i odlazak njegovih brendova s ruskog tržišta.

“Inditeks je sklopio inicijalni sporazum o prodaji svog poslovanja u Ruskoj Federaciji grupi Daher. Uslovi prodaje, koji podliježu odobrenju vlade, omogućiće očuvanje značajnog broja radnih mjesta koje je Inditeks grupa stvorila u Rusiji, pošto sporazum uključuje prenos većine ugovora o zakupu prodavnica“, navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu španske kompanije, prenosi Raša tudej (RT).

Izvori upućeni u materiju kažu da Daher grupa već posjeduje prava na franšizu brendova Zara i Masimo Duti za Bliski istok.

Inditeks je obustavio poslovanje u Rusiji 5. marta, a dogovor s Daherom znači da će kompanija potpuno napustiti zemlju. Međutim, kompanija je nagovijestila da bi njeni brendovi ipak mogli da se vrate u Rusiju putem „potencijalne saradnje kroz ugovor o franšizi“ sa Daherom.

Američki magazin Forbs je ranije objavio, pozivajući se na izvore iz španske kompanije, da će se četiri Inditeksova brenda – Zara, Pul&Bear, Berška i Stradivarijus, sljedećeg proleća vratiti u Rusiju pod novim imenima.

Inditeks je zatvorio prodavnice u Rusiji ubrzo nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Prije toga, u Rusiji je radilo više od 500 prodavnica različitih brendova ovog španskog holdinga, koje su mu donosile oko 8,5 posto globalnog profita. Gubici Inditeksa u slučaju potpunog povlačenja s ruskog tržišta procijenjeni su na 300 miliona dolara, navodi RT.