MOSTAR – Potpredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je danas u Mostaru da je “Aluminij” već godinama u problemima i da je ovakav način poslovanja jednostavno bio neodrživ.

Ona je priznala da je sve vodilo ka gašenju “Aluminija” i da je Vlada FBiH preduzimala uzaludne poteze.

“Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli. Poduzimali smo aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate, ali jednostavno da bi pripremili ljude u Aluminiju da je tako nešto neizbježno”, rekla je Milićević.

Na pitanje o mogućem stečaju kompanije, ona je kazala da stečaj ne šalje dobru poruku jer mnogi misle da je to likvidacija privrednog subjekta te dodala da bi se sve trebalo pripremiti za proces stečaja.

“Sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne može se ići u stečaj bez namirenja obaveza i stečajne mase. To je specifičnost Aluminija i sada je faza da se mora vidjeti proces restruktuiranja, dokapitalizaciije kroz strateške partnere i mogućnosti ili oživljavanja ili je tek tada stečaj”, kazala je Milićevićeva.

Ona je kazala da vlasništvo “Aluminija” zapravo nije njegovo vlasništvo. Prema onome što je poznato vrijednost imovine se procjenjuje na oko 156 miliona KM, dok dugovi iznose više od 400 miliona KM.

“Sve finansijske institucije i povjeritelji su osigurali potraživanja hipotekom. Niti u jednoj komercijalnoj banci ne možete dobiti kredit bez osiguranja kredita. Založno pravo je kredit na kredit. Došli smo do toga da vlasništvo Aluminija nije vlasništvo Aluminija već nečije drugo”, istakla je.

Ona je novinarima rekla da “Aluminij” u BiH ne može utjicati na odlučujuće faktore poput cijene električne energije, glinice, koksa, plina niti sirovog aluminija.

“Ne mogu se sve sirovine uvoziti, a zatim izvoziti. Tržište upravlja nama, a mi ne upravljamo sistemom. Pokušali smo sve. Meni je savjest mirna, kao i ministru Džindiću i premijeru (op.a. Novaliću). Vlada, što je mogla, je napravila”, kaže Milićević.

Rekla je da će opredjeljenje Vlade FBiH uvezivanje staža svim radnicima koji nisu svojom krivicom došli u status u kojem se trenutno nalaze radnici “Aluminija”.
“Oni bi time stekli pravo na zdravstvenu zaštitu i riješili neriješeni status na birou te bi imali godinu dana platu”, zaključila je. (Klix)пигментскачать дотутехнология продвижения брендалинкбилдингустановка ролетов самостоятельноотследить посылку из китая в украине