BEOGRAD – Šta donosi novi, nedavno usvojeni Zakon o energetici u Srbiji? Ono što će najviše zanimati vozače jeste činjenica da se pomenutim aktom definišu nove kategorije motornih goriva.

Naime, kako za B92.net poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike, nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahtjeva tržišta, tako i zbog međunarodno preuzetih obaveza u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte iz saobraćaja.

“Njihovom definicijom u Zakonu o energetici otvara se mogućnost stavlјanja ovih goriva na tržište Republike Srbije ukoliko su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtjevima”, kažu u resornom ministarstvu.

Za građane Srbije bitno je da će snabdjevači gorivom imati obavezu smanjenja emisije sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

“Upotreba goriva koje ima niže emisije doprinosi tom cilju”, naveli su u Ministarstvu.

Uz to, navode da je u oblasti prirodnog gasa stvoren osnov za implementaciju regulative EU koja se odnosi prije svega na efikasan transport prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Srbije i transportnih sistema regiona uskladivanjem na tehnickom operativnom i komunikacionom nivou.

“Implemenacijom te regulative olakšava se operativna saradnja susjednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za usklađivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa – trgovina prirodnim gasom za snabdijevanje na veliko”, naveli su Ministarstvu.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojasnili su da se na taj način dodatno otvara tržište prirodnog gasa tako što privredna društva koja nisu registrovana u Srbiji mogu obavljati te djelatosti na tržištu Srbije.

To je posebno značajno za rad i iskorišćenost postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Srbiji jer omogućava da ih zakupe pravna lica iz inostranstva ne samo za potrebe snabdijevanja tržišta već i tranzita u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Srbije u snabdijevanju prirodnim gasom, navode u Ministarstvu.