BANJALUKA – Nakon što je globalna ekonomska kriza dovela u pitanje poslovanje mnogih građevinskih preduzeća u Republici Srpskoj, posljednjih dvadesetak dana optimizam se počeo vraćati među njihove vlasnike. Naime, potražnja za stanovima, ali i njihova prodaja, znatnije se povećala, što je mnoge građevince podstaklo da cijene stanova vrate na raniji nivo

Direktor i vlasnik preduzeća "Aragosta invest", Veljko Jarić, kaže da se ovom preduzeću javilo mnogo kupaca s namjerom da pazare, iako cijene kvadrata nisu spuštali.

“To su uglavnom kupci iz inostranstva, ali i domaći kupci koji su zainteresovani za povoljne stambene kredite Investiciono-razvojne banke RS. Kada je naše preduzeće u pitanju, nismo obarali cijene stanova, pa se one kreću od 2.500 do 2.800 maraka po kvadratu s PDV-om”, rekao je Jarić i napomenuo da su već dovoljno stanova prodali kako bi mogli da grade nove stambene objekte.

Gradnja bi trebalo da počne krajem jeseni, a kakve će cijene biti zavisiće od tadašnjih prilika na tržištu.

“Čini se da je najgore vrijeme prošlo i da nam slijede bolji dani. Potražnja za stanovima još je velika što nas ohrabruje”, smatra Jarić.

Vedran Savić, direktor Investicionog preduzeća "Bewo" kaže da su i do sada bili zadovoljni potražnjom.

“Trenutno u Banjoj Luci radimo na projektu "Bewo River Apartments" na obali Vrbasa, a naši kupci prepoznaju kvalitet gradnje i nivo opremljenosti, tako da s prodajom nemamo problema. U posljednjih nekoliko sedmica potražnja je porasla, što je posljedica i pozitivnih informacija o globalnom ekonomskom oporavku, ali i akumulirane potražnje u vrijeme dok je tržište slabo radilo. To je uslovilo i blagi rast cijena na tržištu”, kaže Savić i napominje da preduzeće "Bewo" u posljednje vrijeme nije mijenjalo cijene, ali ta mogućnost nije isključena.

Da se stanovi posljednjih dana bolje prodaju, potvrdila je i vlasnica Agencije za prodaju nekretnina Senka Gatarić, dodajući da se uskoro može očekivati i povećanje cijene kvadrata.

“S obzirom na to da se većina građevinskih preduzeća nije upuštala u nove investicije zbog krize, potražnja za stanovima u odnosu na ponudu mnogo je veća. Takva situacija mogla bi dovesti do rasta cijena stanova”, kaže Gatarićeva.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT zadužen za građevinski sektor Nebojša Balaban smatra da je činjenica da tržište polako oživljava rezultat optimizma koji se vratio među građane.

“Samo saznanje da je kriza u svijetu prošla i da slijedi oporavak uticala je i na psihu domaćeg stanovništva. Kada vjeruju da slijede bolji dani, lakše se odlučuju na kupovinu stanova. Osim toga, gubi se i strah kada je u pitanju kreditno zaduživanje”, rekao je Balaban i napomenuo da će se, obnavljanjem tržišta, oporaviti budžet RS, u koji se iz građevinskog sektora slivaju znatna sredstva.

Izvor Fokus