BANJALUKA, Ekonomsko-socijalni savjet RS ponovo je danas podržao Prijedlog strategije zapošljavanja RS od 2010. do 2014. godine koji je ranije povučen iz skupštinske procedure, a zatraženo je vraćanje ovog dokumenta na dnevni red prve naredne sjednice Narodne skupštine RS.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta ponovo razmatran Prijedlog strategije zapošljavanja RS, da nije bilo dodatnih primjedbi na dokument za koji sva tri socijalna partnera smatraju da je dobar, te da je na kraju zaključeno da se od predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića zatraži da uvrsti dokument na dnevni red prve naredne sjednice.

“Nikako nismo uspjeli da saznamo šta je to što pojedini narodni poslanici zamjeraju ovoj strategiji koja je urađena tripartitno u skladu sa evropskim standardima i obavezom BiH da u procesu stabilizacije i pridruživanja uradi ovu strategiju i koju smo morali uraditi jer i Federacija BiH već ima ovakvu strategiju”, rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da Sindikat smatra da je naročito važno da se u vrijeme teške ekonomske situacije stvaraju mogućnosti za očuvanje radnih mjesta i dodatno zapošljavanje, posebno radnika koji ostaju bez posla.

Mišićeva je naglasila da je na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta razgovarano o radicima Urbanističkog zavoda iz Banjaluke, “Novoteksa” iz Trebinja, “Fruktone” iz Banjaluke i banjalučkog “Oslobođenja”, te da je sindikat tražio od ministra rada i borčko-invalidske zaštite Radeta Ristovića da sa ministrima trgovine i privrede sutra održi sastanak kako bi se privolio vlasnik preduzeća da dođe i razgovara sa radnicima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta RS Rade Ristović rekao je da je Prijedlog strategije zapošljavanja RS ranije povučen iz skupštinske procedure jer je procijenjeno da isti ne bi dobio podršku većine poslanika, ali da je dogovoreno da se uz određene izmjene ponovo vrati u skupštinsku proceduru.

“Ovo je jedan od najboljih dokumenata o kojem su svi socijalni partneri u RS i zakonodavno tijelo imali potpuno isti stav da se radi o jednoj od boljih strategija”, rekao je Ristović.

On je dodao da iz strategije proizlaze akcioni planovi kojima se u narednom četvorogodišnjem periodu predviđa zapošljavanje mladih, demobilisanih boraca, ali i druge kategorije stanovništva i da cjelokupno društvo bude ekspeditivnije u zapošljavanju stanovništva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić rekao je da su i poslodavci iznenađeni što je Prijedlog strategije zapošljavanja RS 2010-2014. godina povučen iz skupštinske procedure i da je zato podržao vraćanje ovog dokumenta u skupštinsku proceduru.

On je dodao da je na današnjoj sjednici dogovoreno da Ekonomsko-socijalni sasvjet RS što prije zatraži sastanak sa ministrom saobraćaja i veza RS, poslodavaca i sindikata kao bi se pronašlo rješenje za negativne uticaje koje bi mogao imati zakon o poštanskim uslugama na preduzeća elektroenergetske i komunalne djelatnosti jer povećava cijenu dostave računa korisnicima.

Izvor Agencije