BANJALUKA – Srbijanski “Yugoimport”, jedan od najznačajnijih regionalnih trgovaca oružjem i vojnom opremom, otkupio je tendersku dokumentaciju za kupovinu 49 odsto državnog kapitala Fabrike namjenske industrije “Zrak” iz Teslića i time pokazao ozbiljnu namjeru da postane najveći akcionar ovog preduzeća.

Interes Srbijanaca za teslićko preduzeće potvrdio je juče Borislav Rakić, direktor "Zraka", navodeći da bi to bila dobra opcija s obzirom na dugogodišnju saradnju s "Yugoimportom".

Ne želeći da govore o tome ko je otkupio tendersku dokumentaciju, u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS su kazali da je na zahtjev zainteresovanog ponuđača rok za otvaranje ponuda, koji je bio utvrđen za juče, produžen za mjesec dana.

Direktor "Zraka" očekuje da će 13. avgusta saznati ime novog gazde, što bi označilo početak nove epohe za teslićko preduzeće.

"Mislim da bi u novom roku na adresu IRB RS mogle pristići i ponude još nekih kupaca osim ‘Yugoimporta'", rekao je Rakić.

On je potvrdio da su predstavnici "Yugoimporta" najavili posjetu "Zraku" kako bi obavili dubinsko snimanje stanja u preduzeću do koje će doći po okončanju trosedmičnog kolektivnog godišnjeg odmora u fabrici iz Teslića.

"Yugoimport" je već tridesetak godina poslovni partner "Zraka", koji posredstvom te kompanije i danas plasira najveći dio svog izvoznog asortimana. Trenutno je za "Zrak" najznačajniji partner "Prva petoletka" iz Trstenika za koju obavljaju najveći dio poslova.

"'Yugoimport’ je moćna firma koja pripajanjem ‘Zraka’ želi da zaokruži svoj proizvodni proces. Za nas je trenutno najznačajnije da ova privatizacija ne bude još jedna u nizu onih koje su odvele neke firme pod led", rekao je Rakić.

"Zrak" se bavi proizvodnjom optičkih instrumenata i nišanskih sprava za streljačko naoružanje, bacače granata i borbena vozila. Do prije četiri mjeseca u fabrici je radilo 55, a nedavno je zaposleno još deset radnika.

IRB je u uslovima tendera propisala da su osnovni elementi za vrednovanje ponuda cijena, plan investicija i zapošljavanja i kvalifikacija ponuđača. Pravo učešća na tenderu imaju preduzeća s ostvarenim godišnjim prihodom od najmanje pet miliona KM u 2006. i 2007. godini. Ponuđač je dužan da dostavi garanciju na iznos od 200.000 KM, a kupac će kopoprodajnim ugovorom biti obavezan da tri godine nakon privatizacije zadrži osnovnu djelatnost preduzeća i trenutni broj radnika.

Izvor Nezavisne novine