BANJALUKA  – Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, a procijenjena vrijednost kapitalne investicije je 600 miliona KM.
Vlada je saglasna da se finansiranje, projektovanje i izgradnja ove dionice realizuje posredstvom takmičarskog dijaloga u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, tokom kojeg će biti definisani svi aspekti ovog kapitalnog projekta.

Strategijom razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godine, kojom se predviđa dugoročni razvoj mreže javnih puteva, propisano je da je projekat koji će na teritoriji Srpske doprinijeti poboljšanju međunarodnog, regionalnog i unutrašnjeg transporta, između ostalog, izgradnja auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Akcionim planom izgradnje auto-puteva određeno je da će dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, u dužini od oko 70 kilometara, biti realizovana kroz izgradnju dvije dionice, i to Vukosavlje-Modriča-Brčko, u dužini od 33 kilometra, te Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom u dužini od 37 kilometara.

Svrha projekta auto-puta Vukosavlje-Brčko je da omogući bolje povezivanje mreže auto-puteva unutar Republike Srpske, uključujući i povezivanje sa Srbijom, zatim razvoj lokalnih zajednica i lokalne i regionalne ekonomije, čime se postiže jednaka važnost projekta na lokalnom i nivou cijele Republike Srpske.