SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Evropske unije ukupne vrijednosti 10 miliona evra namijenjenih za projekat energetske efikasnosti u Sarajevu.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma biće namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Bevanda je naglasio da je izuzetno značajan grant u iznosu dva miliona evra, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uslovi ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam miliona evra.

„Kredit EBRD-a od osam miliona evra biće alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini loklanih zajednica u BiH“, naglasio je Bevanda.

Nosilac ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023.godine.

Sporazum o grantu u iznosu dva miliona evra i sporazum o zajmu u vrijednosti osam miliona evra potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19. (Swot)