BANJALUKA – Vlada Republike Srpske (RS) odobrila je 1.226.505 KM za socijalno zbrinjavanje 1.002 radnika iz 95 preduzeća, u kojima su radnici procesom stečaja preduzeća ostali bez posla.

Novac će se koristiti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno za osiguranje od nezaposlenosti za 1.002 radnika iz 95 preduzeća.

“Za ukupno 842 radnika iz šest preduzeća u kojim su radnici u procesu stečaja ostali bez posla uplatiće se dio sredstava Fondu PIO, a dio Fondu za zapošljavanje, a za 160 radnika iz 89 preduzeća ovom uplatom će biti ispunjeni uslovi za starosnu penziju”, rekao je viši stručni saradnik u Birou Vlade RS za odnose sa javnošću Zlatko Jurić.

On je precizirao da je riječ o šest preduzeća u kojima su radnici ostali bez posla zbog stečaja i to “Željezničkom ugostiteljstvu” Banjaluka, “Ugostiteljstvu” iz Mrkonjić Grada, “Famodu” iz Zvornika, “DIP Srbac”, “Agiminu” iz Petrova i “Dubičanki- predionici češljane pređe” iz Kozarske Dubice.

Jurić je rekao da je Vlada danas odobrila i 5.000.000 KM za finasiranje eksproprijacije nepokretnosti na trasi autoputa Banjaluka-Doboj, s ciljem ubrzanja priprema za izgradnju ove dionice.

Odobreno je i 141.600 KM Ministarstvu pravde za funkcionisanje Centra za besplatnu pravnu pomoć.

Na sjednici je data garancija za privremeni boravak na teritoriji RS za Stojana Župljanina koji se nalazi u pritvoru u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

“Član tima Župljaninove stručne odbrane uputio je Vladi RS zahtjev i ona je dala garancije, ukoliko se on privremeno pusti na slobodu do početka suđenja iz humanitarnih razloga, da će u skladu sa zahtjevima suda u bilo koje vrijeme biti dostupan”, rekao je Jurić.

On je napomenuo da je Vlada RS danas osnovala preduzeće “Pruga uzanog kolosijeka” Srnetica-Mliništa-Šipovo-Banjaluka, kao javno preduzeće u vlasništvu RS.

Donesena je odluka o učešću opština i gradova u prihodima od indirektinih poreza i načinu njihovog raspoređivanja.

Izvor Agencije