KRF – Hrvatski ministar inostranih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković na Krfu se sastao s bh. ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem i rekao mu kako Hrvatska očekuje da BiH povuče zakon o zaštiti domaće proizvodnje, te da bi njegova primjena primorala Hrvatsku da poduzme korake u zaštiti svojih interesa.

Jandroković je prenio Alkalaju “očekivanje da će Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je usvojen 18. juna u Parlamentarnoj skupštini BiH biti povučen, jer je direktno usmjeren protiv slobodne trgovine s Hrvatskom”, navodi se u saopštenju.

“Ukazao je na štetnost i neopravdanost donošenja protekcionističkog i diskriminatorskog zakona kojim BiH krši odredbe preuzete pristupanjem sporazumu o slobodnoj trgovini CEFTA”, stoji u sopštenju.

Jandroković je, navodi se, upozorio “da ovakvo ponašanje nije u duhu dobrosusjedske saradnje za koju se obje države zalažu, te da bi primjena ovog zakona ostavila posljedice na cjelokupne odnose dviju zemalja, te primorala Hrvatsku da poduzme korake u zaštiti svojih interesa”.

Jandroković se s Alkalajem susreo na rubu sastanka ministara inosranih poslova zemalja učenica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) na Krfu.

Izvor Agencije