LONDON – Industrijska aktivnost u evrozoni ubrzala se u februaru zahvaljujući rastućoj tražnji, ali se istovremeno suočila sa nestašicom sirovina i povećanjem troškova inputa, pokazuje istraživanje analitičke kompanije “IHS Markit”.

“Markitov” finalni indeks menadžera nabavke (PMI) skočio je u februaru na najviši nivo u poslednje tri godine, na 57,9 poena sa januarskih 54,8 bodova, što je iznad početne fleš procjene od 57,7 poena i jedan od najviših pokazatelja u 20-godišnjoj istoriji ovog istraživanja, prenosi Rojters.

Indeks koji mjeri mo proizvodnju popeo se na 57,6 poena sa 54,6 bodova, nadmašujući značajno cifru 50 koja razdvaja rast od pada aktivnosti.

Kompozitni PMI indeks, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor i koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, treba da bude objavljen u srijedu.

Mjere ograničenja uvedene širom kontinenta u nastojanju da se zaustavi širenje korona virusa zatvorile su veliki dio industrije evrozone u kojij dominira uslužni sektor, što znači da je podrška rastu ekonomije pala na proizvođače.

„Proizvodnja je u dosadašnjem dijelu godine sve svjetlija tačka u ekonomiji zone evra. Solidna proizvodna ekspanzija očigledno pomaže da se ublaži trenutna slabost uzrokovana virusom u mnogim sektorima koji su direktno sučeljeni s potrošačima, smanjujući negativan uticaj lokdauna u mnogim zemljama i ograničavajući ukupnu stopu ekonomskog pada”, kaže Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Uzlet potražnje za industrijskom robom doveo je do toga da fabrike povećavaju broj zaposlenih prvi put u posljednjih skoro dvije godine.

Međutim, mjere zaključavanja su izazvale poremećaj lanaca snabdijevanja pa se fabrike bore s problemom nabavke sirovina, što za posljedicu ima veliko produženje rokova isporuke.

„Snažan rast proizvodnje donio je sa sobom i probleme, s obzirom na to da ponuda još ne zadovoljava tražnju za inputima. Širom bloka se izvještava o odlaganju isporuka i nestašicama materijala, što je dovelo do skoro rekordnih kašnjenja u lancu snabdijevanja“, ističe Kris Vilijamson.

Nestašice su omogućile dobavljačima da podignu cijene najbržim tempom u gotovo posljednjh 10 godina. PMI indeks cijena inputa skočio je na 73,9 poena u februaru sa 68,3 poena prethodnog mjeseca. (Tanjug)