BIJELJINA – Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti biće tačno utvrđen broj nezaposlenih u RS, kao i pitanje ko sve može i ima pravo da bude na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, rekao je danas pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Čedo Kovačević.

On je istakao da, kada je riječ o ovom pitanju, postoje veliki problemi i da je na kraju jula na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo 138.911 nezaposlenih, iako se tačno zna da to nije prava ponuda radne snage.

Kovačević je dodao da se novim zakonom evidencija o stanju nezaposlenosti i broju takvih lica na Zavodu mora dovesti u stanje realnog, kao prioritetan cilj.

“Svi koji sa Zavoda budu angažovani u bilo kakvim javnim radovima imaće karakter radnog odnosa, što znači da će im biti plaćeni radni doprinosi što će, zajedno sa prethodnim povremenim angažovanjima, biti dio penzijskog osnova. To je još jedna od novina u odnosu na trenutno važeći Zakon o zapošljavanu iz 2002. godine”, kaže Kovačević.

Istakavši da Vlada RS nema namjeru da problem iz jedne oblasti prebaci na drugu, Kovačević je naveo da nijedna priča o brisanju poljoprivrednika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje nije tačna.

On je pojasnio da se samo želi riješiti problem poljoprivrednika i dodao da je u Zakonu o poljoprivredi precizno određen osnovni oblik privređivanja u poljoprivredi, a to su porodična domaćinstva.

“Nosilac tog gazdinstva obavezan je da sebe i zaposlene članove porodice prijavi na obavezni nivo osiguranja”, rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da, ako neko dobija subvencije Vlade RS i druge pomoći, a pri tom ostvaruje prihod od 100.000 KM na godišnjem nivou, onda je to lice obavezno da se prijavi kao zaposleno.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o posredovanju u zapošljavanu i pravima u vrijeme nezaposlenosti do sada su održane u Trebinju i Istočnom Sarajevu, a predviđeno je da još budu održane u Doboju, Prijedoru i Banjaluci.

Izvor Agencije