NJUJORK- Posljednjih mjeseci sve više se govori o mogućnosti da kriptovalute, prvenstveno bitkoin, može zamijeniti zlato. Međutim, postoje brojni kriteriji koji „krase“ zlato, ali ih ne ispunjava bitkoin. To znači da je malo vjerovatno da će ova kriptovaluta uskoro moći da zamijeni zlato. Bitkoin je prilično nelikvidan i ima vrlo malo funkcionalne namjene, a što je najbitnije, ne postoji nikakva garancija da će ova kriptovaluta biti korištena u godinama koje dolaze.

I dok zagovornici bitkoina tvrde da bi ova kriptovaluta mogla da zamijeni zlato kao sredstvo skladištenja investitorskog bogatstva, ipak, postoji daleko više argumenata protiv toga. Ovi zagovornici bitkoina kao novo zlata kažu da je ova kriptovaluta pravi i jedini odgovor na plemenite metale u 21. vijeku.

Veliko je pitanje da li će investitori ikada imati toliku dozu povjerenja u bitkoin kao što danas imaju povjerenje u zlato.

Analitičar Kristof Inton, iz „Morningstar Equity Research“ tvrdi, vrlo odgovorno, da nema šanse da bitkoin u skorijoj budućnosti zamijeni zlato.

Naime, u nedavnom istraživanju, sprovedenom među investitorima, došlo se do zaključka da bitkoin ne ispunjava tzv.kriterijume sigurnog investiranja, kao što zlato ispunjava.

Takođe, mnogi od investitora ne mogu izjednačiti investiranje u kriptovalute sa investiranjem u plemenite metale, jer je to za njih jednostavno neuporedivo.

Jedan od najbitnijih kriterijuma jeste nestalnost, isparljivost valute, što investitori nastoje da izbjegnu po svaku cijenu. Bitkoin je, uprkos tvrdnjama njegovih zagovornika, valuta koja nije opipljiva, on nje ne možete ništa napraviti. Prilično je nestalna, o čemu govori i mijenjanje njegove vrijednosti od prošlogodišnjih 20.000 dolara, pao je na  4000, da bi se sad oporavio na solidnih 6500 dolara.

S druge strane, zlato ispunjava skoro sve kriterijume sigurnog investiranja i cijena mu može samo rasti.

Najbitniji kriterijum je i likvidnost, jer jer investitorima potrebna valuta kojom se redovno trguje, što nije slučaj sa bitkoinom.

„Trenutni nivo trgovanja bitkoinima je negdje oko 0,5% svih postojećih bitkoina na svijetu. Zlatom se trgujem čak pet puta više od njegovih zaliha, što je jednostavno neuporedivo“, kaže Inton.

Dakle, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja, kojim se trguje na dnevnom nivou, širom svijeta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrijednog fizičkog zlata. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, teško da može dostići taj nivo.

Ipak, Inton zaključuje da kriptovalute nikada neće zamijeniti zlato, a za tu tvrdnju postoji više razloga:

Kriptovalute su samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski-testiranih upotrebnih vrijednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.

Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primjera radi, u Portoriku je zbog udara uragana prošle godine čak 95 odsto ljudi ostalo bez struje. Tada se ekonomija ostrva zasnivala isključivo na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.

S druge strane, jedna od rijetkih prednosti bitkoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primjera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitkoinu, kriptovalutama i blockchain-u, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube takođe ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.

Te prednosti su uticale da bitkoin prošle godine zabilježi rast od 350 odsto na godišnjem nivou, dok je vrijednost etereuma porasla za 3.600 odsto, a vrijednost zlata nije rasla više od 10 odsto. I pored ovih nevjerovatnih rezultata, koje kriptovalute svakodnevno bilježe, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zamijeniti zlato. (Business Insider)