MADRID,- Indeks potrošačke korpe (CPI) izmakao je kontroli u Evropi, pošto su cijene nekih osnovnih životnih namirnica, poput mlijeka i voća, porasle tokom prošle godine više nego ikad, prenio je španski El Pais.

Kako navodi taj dnevni list, litar mlijeka se u supermarketu u Madridu prodaje za 90 centi, u Londonu za 92 centa, u Berlinu 1,05 evra, a u Parizu 1,54 evra;.

Cijena kilograma jabuka kreće se između 1,46 evra, koliko košta u Rimu, do 2,69 evra koliko je u Briselu.

Usklađena stopa rasta CPI se u januaru u EU popela na 18,4 odsto na godišnjem nivou, a u čak u 14 zemalja povećanje je bilo veće, kao što je na primjer u Njemačkoj, sa povećanjem od 20,5 odsto i Portugalu, sa 21,1 odsto; u drugim zemljama povećanje je iznad 10 odsto, kao što je u Španiji sa 15,5 odsto, Francuskoj sa 14,4 odsto, i Italiji sa 12,6 odsto, što pokazuje da je povećanje cijena narušilo moć građana i otvorilo debatu o tome kako se nositi sa situacijom i da li povećanej cijena neko u prehrambenom sektoru zloupotrebljava.

Stručnjaci se uglavnom slažu da je porast cijena izazvan kombinacijom više faktora.

U istraživanju Unverziteta Arhus iz Danske navodi se da i pored pada cijena električne energije, cijene hrane nastavljaju da rastu u Evropi, tako da sada 52 odsto potrošača više obraća pažnju na cijene nego prije pandemije, a 31 odsto više nego 2020. godine; 54 odsto potrošača smatra da je rat glavni uzrok skoka cijena, a 48 odsto je mišljenja da se povećanje troškova loše raspoređuje i da je sukob ”omogućio distributerima i proizvođačima da ostvare veći profit”, prenosi El Pais.

Njemačka, sa najvećom ekonomijom od zemalja u zoni evra, jedna je od onih koja najviše pati od rasta cijena hrane, što dijelom predstavlja odraz problema sa kojima Evropa pokušava da izađe na kraj, kao što su zatvaranje plastenika tokom zime zbog povećane cene energenata.

Ograničen izvoz proizvoda iz Maroka uticao je na nestašicu voća i povrća u Velikoj Britaniji.

Kako navode stručnjaci, sve to je dovelo do potražnje za proizvodima iz Almeriji i Mursije, takozvanim voćnjacima Evrope.

Izvori El Paisa u prehrambenoj industriji navode da je proizvodnja krastavaca i paprike opala, dok su cijene posljednjih mjesec dana porasle 120 odsto za krastavce, 104 odsto za paprike, i 60 odsto za paradajz, ali navode da postoje izgledi da se situacija normalizuje u narednim sedmicama.