PRIJEDOR – U opštini Prijedor 22. juna biće otvoreni poslovni prostori druge faze projekta ”Razvoj preduzetničkog inkubatora” u čiju je adaptaciju i uređenje investirano oko 280.000 evra, saopšteno je iz Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor (PREDA).

Za ovaj projekat EU je donirala 88,58 odsto sredstava, dok je opština učastovala sa oko 11,22 odsto.

Projekat je realizovan proteklih 18 mjeseci, a podrazumjevao je rekonstrukciju dva postojeća objekta u krugu Preduzetničkog inkubatora, čime je dobijeno pet poslovnih prostora ukupne površine 688 metara kvadratnih.

Ovi nekadašnji vojni objekti pripojeni su na vodovodnu, kanalizacionu i telefonsku mrežu, a montirana je i nova trafostanica, te izgrađena neophodna saobraćajna infrastruktura.

U PREDI ističu da je ovaj projekat usmjeren na podršku razvoju početnih biznisa u preduzetništvu, te da su stvoreni uslovi za rad pet novih preduzetnika i preduzeća, te zapošljavanje 20 radnika.

Opština Prijedor prije dvije godine otvorila je u prostoru bivše kasarne u Palančištu Preduzetnički inkubator u kome je prva poslova iskustva steklo više preduzetnika.

Uz pomoć ”Senet” programa Vlade Italije i regije Toskana tada je rekonstruisan jedan objekat površine oko 700 metara kvadratnih koji je ustupljen malim preduzećima kako bi im, smanjenjem početnih troškova, povećali konkurentnost na tržištu.

Osim navedene dvije faze projekta preduzetničkih inkubatora, u planu je i treća u kojoj će biti građeni objekti, odnosno hale za smještaj proizvodnih pogona.

Izvor Agencije