BANJALUKA – Vlada RS je predložila Poreskoj upravi RS da do 30. juna odgodi prinudnu naplatu poreskih obaveza banjalučke robne kuće „Boska“. Ovaj zaključak Vlade je zapravo u skladu sa odlukom Ministarstva finansija koje je odobrilo beogradskom konzorcijumu „Zekstra-Delta“ da do 2020. godine u mjesečnim ratama uplaćuje više od 4,4 miliona maraka ranijeg duga državi.

Naime, Poreska uprava RS sklopila je sporazum o reprogramu dugovanja sa rukovodstvom banjalučke RK „Boska“, čiji je vlasnik „Zekstra-Delta“. Riječ je o dugu „Boske“ koji je nastao do 31. decembra 2007.

– Po sporazumu, „Boska“ u 120 jednakih mjesečnih rata mora da uplaćuje porez, a doprinose u 96 mesečnih rata. Grejs period je 30. juni 2010, što znači da od tog trenutka imaju obavezu da uplaćuju nastala a neplaćena dugovanja prema državi – rečeno je „EuroBlicu“ u Poreskoj upravi RS.

Istovremeno, radnici RK „Boska“, koji su proglašeni tehnološkim viškom, ne mogu da primaju naknadu od Zavoda za zapošljavanje jer poslodavac nije uplatio doprinose Zavodu. Zakonski rok za uplatu je istekao, ali se spekuliše da će država „Zekstra-Delti“ po ko zna koji put „progledati kroz prste“ i na sebe preuzeti tu obavezu. Upućeni tvrde da je riječ o lošoj privatizaciji i aktivnostima koje su usljedile poslije potpisivanja ugovora sa vlasnikom „Boske“. Po ocijeni stručnjaka, nije sporno što država dozvoljava firmama reprogram dugovanja, ali jeste kada Vlada to omogući nekome ko nije ni pokrenuo rad u preduzeću koje je tek kupio.

– Ovde se ne radi o prodaji firme, nego o prodaji objekta. Dobili su skoro džaba najatraktivniju lokaciju u Banjaluci, nakon čega im je država dozvolila da otpuste sve radnike, reprogramirala im dugovanja, a da se uopšte ne zna kakvi su planovi vlasnika. Dakle, normalan komentar na ovo je nemoguće dati – kaže ekonomista Damir Miljević.

Beogradski konzorcijum „Zekstra-Delta“ uplatio je tri miliona evra za 58,12 odsto državnog kapitala „Boske“ tek krajem maja, odnosno sedam i po meseci od potpisivanja privatizacionog ugovora koji je sklopljen metodom neposrednog odabira kupca. Redakcija „EuroBlica“ je zahtjevala uvid u ovaj ugovor, ali nikada nismo dobili odobrenje iz Ministarstva trgovine i turizma RS. Predstavnici Vlade RS su sa kupcem potpisali i aneks ugovora prije nego što je uplaćen novac za kapital. Zaostale plate radnicima isplaćene su tek krajem septembra, i to nakon višemjesečnih štrajkova zaposlenih. Radnici, njih 254, pristali su da potpišu sporazumne raskide ugovora o radu zbog čega su neki proglašeni tehnološkim viškom, dok neki mogu da odu u penziju nakon što im budu uplaćeni doprinosi.

Duguju i drugima

Osim duga prema državi za poreze i obaveze, RK „Boska“ duguje Zavodu za izgradnju milion maraka, „Elektrokrajini“ 780.000, „Vodovodu“ 140.000 i dobavljačima oko 1,3 miliona KM.

Direktor RK „Boska“ Ljubomir Dakić rekao nam je da će do kraja godine biti održana sjednica UO robne kuće na kojoj treba da bude donijeta odluka o početku rada „Boske“ koja je zatvorena polovinom godine.

Izvor EuroBlic