BEČ – Nova tehnologija razvijena na Tehničkom univerzitetu u Beču otpadne materijale pretvara u gas, saopšteno je iz Eurocomm PR-a.

Kako se navodi u saopštenju, poznato je da se prilikom procesa sagorijevanja fosilnih goriva oslobađaju mnogi otrovni i štetni plinovi koji utječu na okoliš.

“Međutim, fosilni izvori energije se ne mogu u svim područjima zamijeniti električnom energijom. Tako se u industriji još koriste visokokvalitetni izvori energije poput prirodnog gasa dobijeni iz fosilnih izvora. Iz tog razloga je Tehnički univerzitet u Beču (TU Wien) istraživao metode za proizvodnju takvih izvora energije iz obnovljivih sirovina”, dodaje se.

Umjesto visokokvalitetne biomase poput drveta, kako je saopšteno, koje se takođe može koristiti za izradu namještaja ili pretvaranje energetskih usjeva, u budućnosti će se koristiti biogeni otpad za proizvodnju potrebnih izvora energije.

Ovo nije samo ekološki najprihvatljivija i održiva opcija, već i najekonomičnija. Na ovaj način dobijeni zeleni gas trebao bi biti i jeftiniji od konvencionalnog fosilnog prirodnog glasa, saopšteno je.