PODGORICA – Zemlje članice regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) pozvale su BiH da preispita predloženo uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda, upozoravajući da to može rezultirati kontramjerama drugih članica.

Rekao je to Branimir Gvozdenović, crnogorski ministar za ekonomski razvoj i predsjedavajući Zajedničkog komiteta CEFTA, nakon razgovora s ambasadorima zemalja članica tog sporazuma.

On je kazao da prijedlog BiH o uvođenju carina treba detaljno analizirati, kao i sve posljedice koje bi izazvalo njegovo prihvatanje u parlamentu.

"Uvođenje punih carinskih stopa od strane BiH može rezultirati kontramjerama u drugim zemljama regiona, što bi direktno ugrozilo CEFTA sporazum", istakao je Gvozdenović.

Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH, koji je prošao Predstavnički dom i čeka odluku Doma naroda parlamenta BiH, predviđa uvođenje carina na oko 900 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Branimir Jukić, ambasador BiH u Podgorici, izjavio je da je kolegama prenio da BiH poštuje sve potpisane međunarodne ugovore i sporazume, te ukazao na problem postojanja necarinskih barijera.

"Sve zemlje potpisnice CEFTA sporazuma moraju uložiti dodatni napor na identifikaciji i ukidanju necarinskih barijera koje otežavaju ili onemogućavaju međusobnu trgovinu", naglasio je Jukić.

Članice CEFTA sporazuma su BiH, Srbija, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, UNMIK-Kosovo i Moldavija.

Izvor Nezavisne novine