BLED – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mladen Zirojević, je na Bledu istakao da razvojne šanse zemalja Zapadnog Balkana predstavljaju povezivanje tržišta i privrednika zbog sličnosti privreda, ukidanje trgovinskih i tehničkih barijera, te investiranje u energetski sektor.

Zirojević je na Strateškom ekonomskom forumu istakao da kada je riječ o BiH šanse predstavljaju privlačenje stranih investicija u sve zemlje regiona podjednako, zajednička politika i nastup prema EU integracijama, te međusobno dobri odnosi zemalja.

Obraćajući se učesnicima skupa na Bledu, u okviru panela "Ekonomski izazovi za zemlje Zapadnog Balkana", Zirojević je istakao da je i BiH, kao i ostale balkanske zemlje, na udaru krize, koja se najsnažnije osjeća ove godine.

Navodeći da se uticaj krize prelio i u oblast integracija, Zirojević je rekao da su u BiH usporeni tokovi u EU, ali da je i Unija, neprestanim postavljanjem novih uslova, otežala situaciju i smanjila interesovanje.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je Zirojević potvrdio da BiH u ovoj godini bilježi pad u stranim direktnim investicijama, doznakama iz inostranstva, prilivu kreditnih sredstava iz inostranstva, proizvodnji u sektoru privrede i izvozu.

On je istakao i veći nivo gašenja preduzeća u odnosu na otvaranje novih, likvidaciju i stečaj preduzeća, te gubitak radnih mjesta u sektoru privrede.

– U suštini, imamo veoma nepovoljnu situaciju u privredi. Smanjuje se ionako mali broj zdravih i uspješnih preduzeća. Najveći pad imamo u proizvodnim djelatnostima, ali i u građevinarstvu. To je veoma zabrinjavajuće – upozorio je Zirojević.

– Spoljnotrgovinski deficit BiH u prošloj godini je iznosio skoro devet milijardi KM, odnosno oko 4,4 milijarde evra. U prvih sedam mjeseci ove godine kompletna spoljnotrgovinska razmjena je u padu, ali ako je nešto pozitivno, onda mogu reći da je uvoz više smanjen nego izvoz. Ipak, još imamo veoma nisku pokrivenost uvoza izvozom, oko 44 odsto – pojasnio je Zirojević.

On je dodao da stanovništvo BiH osjeća krizu kroz smanjenu kreditnu sposobnost, mogućnost uzimanja kredita, te gubitak radnih mjesta.

Zirojević je naveo da je pozitivna stvar poslovanje Centralne banke BiH, na osnovu čega je očuvana stabilnost domaće valute i veoma mala stopa inflacije.

Izvor Agencije