PEKING  – Međunarodni monetarni fond (MMF) je u najnovijoj prognozi podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u 2024. sa 4,6 na pet odsto i obrazložio ovu reviziju dobrim rezultatima kineske privrede u prvom kvartalu 2024. i nedavnim mjerama vlade u Pekingu.

Kako se navodi, ekonomija Kine će u 2025. porasti za 4,5 odsto, što znači da je prognoza poboljšana za 0,4 odsto u odnosu na prethodna aprilska očekivanja.

Očekuje se da će bazna inflacija u Kini porasti, ali da će ostati niska jer proizvodnja zaostaje za svojim potencijalom, navodi se na sajtu MMF-a.

“Kineski ekonomski razvoj u posljednjih nekoliko decenija je bio izuzetan, vođen tržišno orijentisanim reformama, liberalizacijom trgovine i integracijom u globalne lance snabdijevanja. Ova dostignuća su, međutim, praćena neravnotežama i rastom ranjivosti, a pojavile su se i prepreke za rast”, izjavila je prva zamjenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat.

Ona je pohvalila vlasti u Pekingu za sprovođenje mjera kao što je kreditna podrška za pristupačno stanovanje koje treba da umire situaciju na kineskom tržištu nekretnina, ali je naglasila da su rizici i fiskalni izazovi u Kini i nadalje prisutni.

Kina treba da sprovede strukturne reforme sa ciljem jačanja socijalne sigurnosti i liberalizacije sektora usluga kako bi se stvorila nova radna mjesta i podstakao potencijal rasta, zaključila je Gopinat.