Udruženje ekonomista RS SWOT i Udruženje “Liberalni forum- Pokret za slobodno društvo”, prezontovalo je u Banjaluci policy paper „Akcizna politika na duvan u BiH- trenutno stanje i perspektive“.

Predmet analize bila je postojeća akcizna politika na duvan i duvanske proizvode u BiH, te nuđenje potencijalnih rješenja za njene negativne aspekte. Navedeno je da je akcizna politika u BiH veoma rigidna.

Dokument su prezentovali koautori publikacije “Admir Čavalić iz Liberalnog foruma i Arsen Hršum iz Udruženja ekonomista RS SWOT. Panel diskusiju je moderirirao Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, koji je takođe govorio i o rezultatima kampanje “Stop švercu”, koje je Udruženje u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BIH realizovalo u 2020. i 2021. godini.

Događaju je prisustvovlo više od 30 predstavnika javnog i političkog života među kojima su bili parlamentarci, predstavnici ministarstava, medija, duvanske industrije…

Na panelu su prezentovane i preporuke koje bi se trebale preduzeti u cilju suzbijanja crnog tržišta duvanskih proizvoda.