BRISEL – Pregovarači Evropskog parlamenta i Savjeta složili su se oko izmjena oznaka za energetsku efikasnost proizvoda i relevantnog zakonskog okvira. Zahvaljujući tome, zbunjujući sistem označavanja od A+++ do G biće zamenjen jasnijim i jednostavnijim oznakama od A do G pri čemu je A oznaka… Pročitaj više »

BRISEL – Protekcionizam trgovinske politike mogao bi povećati, prije nego smanjiti trgovinski deficit zemlje koja odluči da je sprovodi, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke. (ECB) Želeći da smanji veliki trgovinski deficit, kabinet novog američkog predsjednika Donalda Trumpa predložio je niz protekcionističkih mjera, poput novih uvoznih… Pročitaj više »

BRISEL,TOKIO – Evropska unija i Japan obavezali su se da će sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini što je prije moguće. Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da dogovor treba da se koristi kao svetionik protiv izolacionizma. Japanski premijer Šinzo Abe založio se na sastanku… Pročitaj više »

MOSTAR – Priča o bogaćenju na proizvodnji smilja, hercegovačkog "žutog zlata", kako su ga mnogi nazvali zbog visoke otkupne cijene, a posebno zbog cijene ulja koja se proizvode od te biljke, zašla je na stranputicu. Cijena je drastično pala, ulje od prošle godine još se… Pročitaj više »

NJUJORK – Plate čelnika 104 najveće američke kompanije iz sastava berzovnog indeksa S&P 500 prošle su godine porasle gotovo sedam posto i našle se na najvišem nivou od kraja ekonomske krize.   Prema analizi Wall Street Journala, prosječna plata predsjednika Uprave velike američke kompanije iznosila… Pročitaj više »

SARAJEVO – Privrednici u BiH bi do kraja maja trebali steći pravo na dvije značajne olakšice u vezi sa uvozom mašina, opreme i repromaterijala. Prema riječima Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prva olakšica se odnosi na oslobađanje privrednika od plaćanja uvoznih… Pročitaj više »