nijaz_hastor

Volkswagen – jedan od najvećih koncerna svijeta- morao je da poklekne u svađi sa proizvođačem auto-dijelova, bosanskom grupom Prevent. Njemačka štampa piše o pozadini spora i zanimljivoj istoriji bosanske firme. Njemački gigant Volksvagen (VW) okončao je svađu sa bosanskom firmom Prevent koja proizvodi dijelove za… Pročitaj više »

kruske

BANJALUKA – Poljoprivrednici u BiH ne znaju šta će sa stotinama tona krušaka koje su još početkom avgusta bile spremne za izvoz u Rusiju. Jedan od najvećih proizvođača i otkupljivača Nikola Vukelić kaže da trenutno ima 200 tona krušaka, kako iz njegovih voćnjaka, tako i… Pročitaj više »

bolnica_foca

BANJALUKA – U okviru projekta Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinasrtvo i ekologiju, a finansira Svjetska banka, odabrano je ukupno 30 javnih zgrada koje će biti sanirane projektnim sredstvima. Razvojni cilj projekta je da se pokažu prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradama… Pročitaj više »

rieber_i_franko1

„Trgovci nemaju domovinu“, napisao je Thomas Jefferson 1814. godine. „Za komadić tla na kom stoje nisu vezani ni blizu tako čvrsim sponama kao za onaj iz kog izvlače dobit.“ Nekadašnji predsednik bio je ogorčen na trgovce i brodovlasnike Nove Engleske zato što 1812. godine, iz… Pročitaj više »