BANJALUKA – Prva poskupljenja voća, povrća i stočne hrane, čije je prinose suša drastično umanjila, mogu se očekivati već narednih dana, što će pokrenuti lančano povećanja cijena hrane čiji se vrhunac očekuje na proljeće.

Ratari su jednoglasni – sunce im je spržilo većinu roda u njivama i voćnjacima, a one plodove koje su uspjeli spasiti, moraće da prodaju po višim cijenama kako bi bar djelimično ublažili gubitke.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ovogodišnja suša umanjila je biljnu proizvodnju za 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 procenata, dok je ukupna šteta procijenjena na oko 270 miliona maraka. Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić u petak je upozorio da će to neminovno uticati na rast cijena.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković tvrdi da su ovogodišnje štete u poljoprivrednoj proizvodnji veće od 300 miliona maraka i da će sa sobom donijeti lančana poskupljenja. Zbog toga su, dodaje, podjednako na udaru i poljoprivredni proizvođači i potrošači. Kazao je da poskupljenja neće biti drastična ako Vlada RS realizuje svoje obećane mjere za ublažavanje šteta.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos kaže da je suša ostavila negativne posljedice i na rod pšenice. I predsjednik udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović kaže da su voćari uz višemjesečnu sušu, ove godine pretrpjeli ogromne štete i od proljetnog mraza, zbog čega su izvjesna poskupljenja. Kako je istakao voćari su izgubili više od 50 odsto svojih prinosa. Ta šteta direktno će uticati na povećanje cijena, i to za oko 50 odsto, poručio je on dodajući da će najviše poskupjeti jabuke i šljive. (Nezavisne)