TOKIO – Nafta je poskupila danas za više od jednog procenta i blizu je sedmogodišnjeg maksimuma dostignutog na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Zabrinutosti u pogledu snabdijevanja i političke tenzije u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku dovele su do toga da cijene “crnog zlata” u januaru zabilježe najveći mjesečni rast u proteklih skoro godinu dana.

Cijena evropske nafte Brent je porasla za 1,07 dolara ili za 1,2 odsto, na 91,10 dolara za barel na azijskom trgovanju u 03:25 časova po srednojevropskom vremenu, nakon što je u petak ojačala za 69 centi. Ugovaranje kupovine za isporuku u martu ističe kasnije danas, izvještava Rojters.

Najveći dio tržišne aktivnosti se sada odnosi na ugovaranje kupovine Brent nafte za isporuku u aprilu po cijeni od 89,51 dolara, što je porast od 99 centi ili 1,1 posto.

Američka WTI nafta je poskupila za 1,07 dolara, odnosno za 1,2 procenta na 87,89 dolara po barelu, nastavljajući uzlazni trend od petka kada je ojačala za 21 cent.

Oba tipa nafte, koji važe za globalne cjenovne reference, zabilježila su u petak najviše nivoe od oktobra 2014. godine, od 91,70 dolara i 88,84 dolara, respektivno, i šestu uzastopnu nedelju rasta.

Cijene nafte su u januaru ukupno porasle za oko 17 odsto, najviše od februara 2021.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici predvođeni Rusijom, grupa nazvana OPEK+, dogovorili su se da od avgusta prošle godine povećavaju pumpanje svakog mjeseca za 400.000 barela dnevno (bpd), ali u tome nisu uspjeli jer su neke članice imale probleme s ograničenim kapacitetima.

Tržišni analitičari procjenjuju da će OPEK+ na sastanku 2. februara vjerovatno odlučiti da se drži planiranog povećanja proizvodnje od 400.000 barela dnevno i u martu.

Cijene nafte pokazuju znake pregrijevanja jer trgovci predviđaju ozbiljan manjak ponude ove godine, ocenjuje kolumnista Rojtersa DŽon Kemp, napominjući da su zalihe već niske i da globalno postoji malo slobodnih kapaciteta za povećanje pumpanja u kratkom roku. (Tanjug)