ZAGREB – Strategiju “od polja do stola” Evropska komisija je prije dvije godine stavila u centar svog zelenog plana, a ona je ujedno i ključni dio Komisijinog programa za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

No, takva strategija već se godinama sprovodi u Baranji, u jednoj od najvećih poljoprivrednih kompanija “Belju”, gdje je upravo sljedivost “od polja do stola” adut kojim se postižu i kvalitet i kvantitet, ali u konačnici i dobar prijem na tržištu, među kupcima i konzumentima beljskih prehrambenih proizvoda.

Jedan od najboljih primjera za to je i njihova mliječna industrija, koja se ponosi svojim svježim, tvrdim i polutvrdim sirevima, od prošle godine, kupovinom osječke mljekare, i svježeg mlijeka, jogurta, pavlake, milerama… te, naravno, njihovim najvažnijim brendom ABC krem sirom.

Korijeni ovog proizvoda se kriju na plodnim baranjskim poljima, na kojima, kako kažu u “Belju”, zapravo počinje proizvodnja mlijeka.

“Proizvodnja mlijeka zapravo počinje na polju proizvodnjom hrane za životinje”, reći će Stipo Benak, operativni direktor za govedarstvo u “Belju”, čovjek koji bdije nad tim da na sedam beljskih farmi mliječnog govedarstva – pet farmi muznih krava i dvije farme za uzgoj rasplodnog podmlatka s preko 4.000 grla – sve funkcioniše savršeno.

“Imamo ukupno 25 farmi, što se odnosi na mliječno govedarstvo, tov junadi i svinjogojstvo, a sve se prilagođava tako da ratari proizvedu i isporuče ono što treba nama na farmama.

Jako malo kultura s ratarskih površina završi na tržištu”, objašnjava Benak dok obilazimo farmu “Topolik”, kapaciteta 500 grla, gdje mužnju krava obavlja šest robota u strogo kontrolisanim uslovima i uz potpunu automatizaciju.

Svaka krava, naime, opremljena je ogrlicama s transponderima, gdje su svi njeni podaci od dana kada je došla na farmu. Tako se i svaka mužnja pohranjuje, a ono što je posebno važno je da se preko transpondera očitava je li krava u trenutku kada se približava robotu spremna za mužnju ili ne.

Ako je spremna, otvoriće joj se pametna vrata i ona će ući u prostor za mužnju, a ako nije, ta joj vrata ostaju zatvorena i ona odlazi u staju na dodatni odmor, do trenutka kad bude spremna za mužnju.

Na beljskim farmama, inače, sva su grla holstein, frizijska pasmina specijalizovana za proizvodnju mlijeka, ali i osjetljiva na toplinski stres, što je posebno aktuelno u ljetnim mjesecima. Stoga u stajama praktično 24 sata dnevno za velikih vrućina radi ventilacija, kako bi se stvorili optimalni uslovi za proizvodnju, ali i zbog dobrobiti krava. (Novac.hr)