Neobrađeni aluminijum iz svih zemalja svijeta prethodne godine bio je vrijedan 74,5 milijardi dolara, što je prosječno povećanje od 44,9 odsto u petogodišnjem periodu, počevši od 2017. godine.

Od 2020. do 2021. godine vrijednost izvezenog sirovog aluminijuma porasla je za 62,1 odsto. Šest najvećih izvoznika – Kanada, Rusija, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Malezija i Norveška – čine 51,3 odsto ukupnih isporuka aluminijuma.

Aluminijum je najčešće korišten metal i osnovni je sastojak za širok raspon proizvoda koji se mogu reciklirati. Ovo posljednje uključuje limenke za piće, građevinski materijal i transportna vozila.

Među top 100 izvoznika našle su se i zemlje iz regiona. Najveći izvoznik aluminijuma, kada je riječ o regionu, je Slovenija, koja je u 2021. izvezla aluminijuma u vrednosti od 385,7 miliona dolara i nalazi se na 35. mjestu najvećih izvoznika.

Oporavak mostarskog Aluminija

Bosna i Hercegovina zauzela je 44. mjesto u svijetu i drugo u regionu sa izvozom aluminija u vrijednosti od 263,9 miliona dolara.

Aluminijum Industries Mostar pozicionira se kao jedna od najvećih livnica u Evropi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 odsto potrošnje trupaca na italijanskom tržištu. U samo osam mjeseci proizvodnje tokom prošle godine, Aluminijum je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik.

U julu 2019. godine Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne prekinula je isporuku električne energije, čime je proizvodnja u Aluminijskom kombinatu Mostar, u vlasništvu Vlade FBiH i malih akcionara po 44 odsto i Hrvatske sa 12 odsto, ugašena.

Prestanak proizvodnje izazvao je nezadovoljstvo oko 900 radnika koji su organizovali masovne proteste, a Vlada FBiH pregovarala je sa zainteresovanim ponuđačima za preuzimanje Aluminija Mostar.

Podružnica M.T. Abraham grupe, kinesko-izraelskog konzorcijuma, Aluminij Industries i Aluminij Mostar, potpisali su 2020. godine ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije. Zahvaljujući predanim radnicima i jednoglasnoj podršci svih nivoa vlasti, Aluminiju je vraćena stabilnost i višestruko povećana proizvodnja. Ukupan plan proizvodnje za 2022. godinu iznosi 210.000 metričnih tona trupaca.

Treća u regionu, a 54. u svijetu je Crna Gora, koja je izvezla aluminijum u iznosu od 81,3 miliona dolara.

Pet mjesta iza je Albanija sa izvozom u vrijednosti od 57,08 miliona dolara. Srbija je zauzela 66. poziciju najvećih izvoznika, te je njen izvoz u 2021. iznosio 22,1 milion dolara. Hrvatska je izvezla aluminijum u vrijednosti od 3,8 miliona dolara i tako zauzela 89. mjesto na ljestvici najvećih izvoznika.

Poredeći podatke po kontinentima, azijske zemlje prodale su aluminijum u vrijednosti od 31,2 milijarde dolara ili 41,9 odsto globalnog ukupnog iznosa. Na drugom mjestu su evropski izvoznici s 34,9 odsto, dok je 12,6 odsto svjetskih isporuka aluminijuma poticalo iz Sjeverne Amerike.

Manji djelovi dolaze iz Okeanije (6,3 odsto) predvođene Australijom i Novim Zelandom, Afrike (3,4 odsto), zatim Latinske Amerike (0,9 odsto) isključujući Meksiko, ali uključujući Karibe.

(Bloomberg Adria)