ŽENEVA  – Svjetska trgovinska organizacija (STO) predviđa naglo usporavanje rasta globalne robne razmjene sledeće godine, jer rastuće cijene energenata, povećanje kamata i poskupljenje hrane i đubriva smanjuju potražnju za uvozom.

Ova organizacija sa sjedištem u Ženevi saopštila je danas da će robna razmjena ove godine porasti za 3,5 odsto u odnosu na aprilsku procjenu od 3,0 procenta, dok za 2023. godinu predviđa rast trgovine od samo 1,0 posto, znatno niži od prethodne prognoze od 3,4 odsto, prenosi Rojters.

STO je navela da postoji velika neizvjesnost u pogledu njenih prognoza, zbog čega je ponudila alternativnu procjenu rasta trgovine u rasponu od 2,0 do 4,9 odsto za ovu godinu i od minus 2,8 do 4,6 procenata za 2023.

Generalna direktorka STO Ngozi Okondžo-Ivejla upozorila je na opasnost od pribjegavanja trgovinskim ograničenjima kako bi se ekonomije zaštitile od ranjivosti u lancu snabdijevanja.

“Ograničenja u globalnim lancima snabdijevanja samo bi produbila inflatorne pritiske, što bi dovelo do usporavanja ekonomskog rasta i pada životnog standarda tokom vremena“, navela je ona u saopštenju.

Dodala je da je svijetu potrebna raznovrsnija i razuđenija baza za proizvodnju dobara i usluga, koja bi trebalo da podstakne rast, poveća otpornost i poboljša dugoročnu stabilnost cijena ublažavanjem izloženosti ekstremnim vremenskim prilikama i lokalnim poremećajima.