SARAJEVO – U BiH je objavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 3,9 miliona KM za podršku ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.
Na poziv, koji je otvoren do 24. oktobra, mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća i/ili zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom i/ili preradom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 50.000 KM do maksimalno 300.000 KM, iznos podrške po jednom kooperantu je od 1.500 KM do 15.000 KM, dok obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 25 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova.

Interventna mjera podrške biće realizovana kroz finansijsku podršku za nabavku mineralnih đubriva, sistema za navodnjavanje i orošavanje, te za podršku u nabavci sistema za zasjenjivanje.

Javni poziv objavljen je u okviru projekata “EU for agri”, “EU for agri rikaveri”, te “EU for biznis rikaveri”, a krajnji rok za prijavu je 24. oktobar do 17.00 časova.

Javnom pozivu se može pristupiti na veb-stranici projekta, eu4agri.ba, dok se prijave podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave https://javnipoziv.undp.ba/. (Srna, FOTO Centralna banka)