ZAGREB – Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u septembru za 12,8 posto u odnosu na isti mjesec 2021, što je nov najviši nivo inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Ranija rekordna stopa međugodišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u julu i avgustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 procenta, prenosi Hina.

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju porasle su u septembru na mjesečnom nivou u proseku za 1,5 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji prosjeku bile više za 8,6 odsto, prema izvještaju DZS-a.

Rast cijena na godišnjem nivou zabilježen je kod svih kategorija, a najviše su skočile cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 procenat. Slijede cijene restorana i hotela, koje su povećane za 17,3 posto, oprema za kuću i redovno održavanje domaćinstva poskupili su za 15,7, a stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva za 13,3 posto.

Cijene prevoza su porasle za 12,3 odsto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, odjeće i obuće za 10,1 posto, rekreacije i kulture za 8,8 procenata, a alkoholnih pića i duvana za 4,2 posto.

Najmanje su poskupile komunikacije, za 0,4 posto, navodi se u informaciji.