BANJALUKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se za narednu godinu planira agrarni budžet u iznosu od 180 miliona KM, a da bi eventualno neusvajanje budžeta prouzrokovalo brojne probleme, jer bi onda bilo riječi o 75 miliona KM.

Pašalić je rekao da bi u slučaju režima privremenog finansiranja bilo upitno isplaćivanje podsticaja, što je sada redovno.

“Pitanje bi bilo da li možemo da održimo trenutni kontinuitet proizvodnje mlijeka, da isplatimo 500 KM po hektaru proizvođačima pšenice koji danas siju i računaju na ta sredstva”, izjavio je Pašalić za RTRS.

On je naveo da je namjera da se uvećanim agrarnim budžetom povećaju premije mlijeka sa 0,25 na 0,30 KM po litru, kao i da podsticajima budu obuhvaćena i mala gazdinstva.

Pašalić je napomenuo da Republika Srpska i BiH proizvode dovoljno mlijeka za svoje potrebe, kao i da je podijeljeno hiljadu junica i da se već dva mjeseca primjećuje rast otkupa mlijeka.

On je dodao da se zbog povoljnijih uslova očekuje veći prinos pšenice, čija je cijena ove godine veća i iznosi više od 0,60 KM po kilogramu.

“Stanje u poljoprovredi nije idealno, ali smo uspjeli mjerama da pomognemo svim sektorima. Uvećavali smo sredstva tokom cijele godine”, rekao je Pašalić.

On je poručio da neće biti nestašice hrane u Srpskoj, iako postoji problem u vezi sa rastom cijena, kako repromaterijala, tako i krajnjih proizvoda.

Kada je riječ o cijeni peleta, Pašalić je naveo da trenutno ona iznosi od 600 do 700 KM po toni, a da je ta cijena u Evropi duplo veća zbog čega proizvođači žele da izvoze.

“Nismo povećali cijenu sirovina za drvoprerađivače, do rasta cijene peleta je došlo zbog rasta cijene energenata”, rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je još na snazi mjera zabrane izvoza peleta, s tim da se razmatra prijedlog da se omogući izvoz oko 50 odsto proizvodnje.

“Cilj je da se ograniči cijena peleta za domaćeg potrošača, da se 50 odsto proizvodnje ostavi na domaćem tržištu, a ostatak da se omogući za izvoz da proizvođači na neki način kompenzuju manju zaradu na domaćem tržištu”, rekao je Pašalić.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj istakli su da su zadovoljni najavljenim povećanjem agrarnog budžeta za narednu godinu u iznosu od 180 miliona KM i očekuju da podsticaji budu veći.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković ocijenio je dobrom namjerom da i manja gazdinstva dobiju sredstva, što bi omogućilo da budu zasijane dodatne površine i proširena proizvodnja, imajući u vidu da Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu najavljuje nestašicu i značajno poskupljenje hrane.

“U ovom momentu je veoma bitno obezbjeđenje vlastite prehrambene sigurnosti našeg naroda”, rekao je Marinković Srni.

On je najavio da će Savez imati niz prijedloga za novi pravilnik o podsticajima da bi sredstva bila raspoređena, prije svega, u primarnu proizvodnju i u kapitalne investicije, koje su i do sada bile realizovane u značajnijem obimu od predviđenog.

“Prijedlog je i da se mineralno đubrivo uvede u sistem regresiranja, a i da se znatno poveća regres za gorivo koji je do sada bio 0,50 KM”, istakao je Marinković.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac očekuje da bude povećana premija za mlijeko, odnosno da dođe na nivo premije u FBiH u iznosu od 0,45 KM po litru.

On je rekao da je, nažalost, sve manje poljoprivrednika u Srpskoj i nije optimista kada je riječ o širenju proizvodnje.

Mljekar iz Šamca Čedo Borojević rekao je da bi povećanje premije za mlijeko dobro došlo farmerima u održavanju proizvodnje, te očekuje da budu veća izdvajanja i za proizvodnju kabastih hraniva, poput kukuruza.

“Na svjetskom tržištu cijena energenata i hrane je dvostruko veća i na taj način je usaglašen i agrarni budžet. Raduje me da Vlada Srpske ima to na umu”, zaključio je Borojević. (Srna)