AMSTERDAM – Cijene hrane u Holandiji skočile su za 15,7 odsto u novembru u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci Statističkog zavoda Holandije.

Indeks potrošačkih cijena je u novembru bio 9,9 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Stručnjaci ističu da su poskupljenju posebno doprinijeli hljeb, žitarice, meso i mliječni proizvodi.

Prema evropskom harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, usluge i roba široke potrošnje u zemlji u novembru su bili skuplji za 11,3 odsto nego u istom periodu 2021. godine.

U posljednjem kvartalnom izvještaju holandska kompanija za finansijske usluge “Rabobank” smanjila je svoje procjene o “impresivnom oporavku” od pandemije virusa korona nakon što je rast zastao u trećem kvartalu i najavila slabi ili nikakav rast u narednim godinama.

Ekonomista “Rabobanke” Nik Vrieselar rekao je da je holandska ekonomija dostigla svoje granice ove godine i ukazao na “opšti nedostatak radnika i opreme”.

On je dodao da su proizvodni kapaciteti, takođe, nategnuti zbog porasta cijena energije ne ostavljajući prostora za rast.

“Visoka inflacija i rast cijena vrše pritisak na svaki oblik potrošnje”, rekao je on.

Nakon ovogodišnjeg očekivanog rasta od 4,2 odsto, analitičari predviđaju slab učinak holandske privrede, od samo 0,6 odsto rasta sljedeće godine, kao i povećanje BDP-a od jedan odsto 2024. godine, prenosi “Raša tudej”.