ČAČAK – U centru Čačka postavljen je mljekomat u koji se svakodnevno doprema svježe mlijeko sa farme.
Farmer iz Zablaća Nikola Tanasijević, koji je odlučio da investira u mljekomat poslije petnaestak godina bavljenja proizvodnjom i prodajom mlijeka, kaže da kupaca ima i da često obilazi savremenu mašinu kako bi mušterijama pojasnio kupovinu.

“Građani su zainteresovani i dolaze. Ko kupi jednom dolazi ponovo. Puni se tako što imamo kanister jedan tu, jedan kod kuće. Taj od kuće donesemo i samo zamenimo kanister. Mašina se automatski pere”, objašnjava Tanasijević.

On kaže da je proces distribucije, ali i kasnije isporuke mlijeka na samo jedan klik, prema procedurama zdravstvene i higijenske bezbjednosti, a na mobilnom telefonu ima mogućnost da posredstvom aplikacije prati da li mljekomat ispravno radi.

RTS prenosi da se mlijeko dobro prodaje na mljekomatima i u drugim mjestima pored Čačka i Kruševca.

I rasinski farmeri uvode nove tehnologije u proizvodnju i prodaju, uprkos padu broja muznih krava.

U selu Zdravinje, gdje je prije desetak godina bilo gotovo 800 grla, a danas tek 70, domaćinstvo Dragiše Đurđevića nije odustalo od proizvodnje i prerade mlijeka, ali su se okrenuli savremenom načinu prodaje jer je, kažu, isplativija.

“Imamo negde sedam krava. Do sada smo mleko davali mlekarama, međutim cena nije nešto zadovoljavajuća. Da bismo nešto malo zaradili došli smo na ideju da se uzme mlekomat”, objašnjava Dragiša Đurđević iz Zdravinja.

Milan Đurđević iz Zdravinja kaže da svakog dana u aparat dovezu od 50 do 60 litara mlijeka od četiri posto mliječne masti, a količinu koju ne prodaju vraćaju kući – prave sir, ostalo ide mljekarama.

Prvi aparat postavljen je početkom prošle godine u Čajetini gdje mljekomat već ima stalne mušterije.